Hamarosan 3,5 millió forinthiteles várhatja a levelét

2015.07.28 18:59

Augusztus 1. és szeptember 30. között történnek meg a forinthitelesekkel és a kölcsönüket ténylegesen devizában törlesztőkkel szembeni banki elszámolások - erről Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője beszélt az M1 televítióban kedd reggel.

Mintegy 3,5 millió, elszámolási kötelezettséggel érintett forint- és 16 900 ténylegesen devizában törlesztett hitelszerződés van. Ezek jellemzően kisebb összegű hitelek, például rövid futamidejű gyorskölcsön szerződések, személyi kölcsönök, áruhitelek, amelyek kevesebb ügyfelet érintenek.

Ezeknél a hitelszerződéseknél kisebbek lesznek a visszafizetendő összegek is, mivel - szemben a devizaalapú hitelekkel - itt nincs árfolyamrés elszámolás, csupán a tisztességtelenül megemelt kamatot, díjat, költségeket fizetik vissza a bankok.

Binder István elmondta, hogy néhány, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által indított közérdekű per még folyamatban van ezekkel a hitelszerződésekkel kapcsolatban, így ezekben az esetekben a szeptember végi határidőhöz képest későbbre csúszhat az elszámolás.


Hangsúlyozta azonban, hogy "mindenki a pénzéhez jut".

mti.hu