Hamarosan itt a dinnyeszezon: ennyit kell majd érte fizetnünk

2016.06.28 17:18

Az idei nagy dinnyetermésből bőven jut exportra is, az árat a termelők és a vásárlók is elfogadják.

Idén jó átlagosnak ígérkezik a gyümölcstermés, annak ellenére, hogy országosan a teljes állomány mintegy 30 százaléka semmisült meg az április végén és május első napjaiban viszonylag hirtelen érkezett fagyokban – számolt be lapunknak Ledó Ferenc. A Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint ezzel mintegy 300 ezer tonnányi termés nem ér be. Fagy nélkül idén akár rekordtermés is lehetett volna a gyümölcságazatban.

Ennek ellenére várhatóan jó évnek néznek elébe a dinnyetermesztők. Ledó Ferenc közölte: idén mintegy 5600 hektáron termelnek görögdinnyét a gazdálkodók. Ez 5-6 százalékkal nagyobb terület, mint tavaly. Ha kedvező lesz az időjárás ezután is, akkor országosan 230-240 ezer tonnás termés várható, ez nagyjából 25-30 ezer tonnával több a 2015-ös dinnyemennyiségnél. Exportra is bőven jut, a magyar dinnye hagyományos vevője Németország, Lengyelország és Csehország. Külpiacokra az idei szezonban mintegy 70-90 ezer tonna dinnyét szállít az ágazat.

A korai fajtákat már ezen a héten szüretelni kezdik Magyarországon, az állomány zömét pedig július első napjaiban kezdik szedni – tette hozzá Ledó Ferenc. Az idén hosszabb dinnyeszezonra van kilátás, várhatóan augusztus végéig tart majd. Ennek oka, hogy a termelők több dinnyét később, április végén vagy május elején ültettek ki.

A dinnye áráról szólva a szakember megjegyezte: nagyjából 100-150 forint között van az a kilónkénti ár, amely a termékpálya minden szereplőjének hasznot hoz, és a vásárlók is elfogadják. A fogyasztás alakulása ezenfelül elsősorban az időjárástól függ: „Évek óta az a tapasztalat, hogy ha kánikula van, gyakorlatilag nincs olyan dinnye, amit ne lehetne eladni. Esős, hűvös időjárás esetén viszont alig veszik a vásárlók a gyümölcsöt.”

A dinnye esetében az elmúlt néhány évben megváltozott a piac is, amelyhez a jelek szerint sikerrel alkalmazkodnak a termelők. Magyarországon is egyre többen keresik a kisebb, 4-6 kilogrammos dinnyéket, a korábban megszokott nagyobb, 8-12 kilós dinnyéket már egyre nehezebb értékesíteni. A külpiacokon még kiélezettebb a helyzet: németországi partnerek már gyakorlatilag nem vesznek meg nagyobb méretű dinnyét, ezekkel szemben a leginkább toleránsak még a lengyel vásárlók.

Újabb trend az is, hogy egyre terjednek a kereskedelemben a mag nélküli dinnyefajták. Míg pár éve csak mutatóban voltak ilyenek a piacon, ma már gyakran látni ezeket a fajtákat. A mag nélküli dinnye népszerű, terjedését az sem tudja megállítani, hogy jelenleg 30-40 százalékkal drágább, mint a hagyományos gyümölcs. További változás a piacon az is, hogy a sárga húsú görögdinnye is egyre népszerűbb.

Nem egyformán fagytak el
Az egyes gyümölcsöket eltérő mértékben érintette a fagykár, ez pedig meglátszik piacokon is. Az őszi- és a kajszibarack javarészt megúszta a későn jött hideget, itt érdemi árváltozás sincs tavalyhoz képest. A cseresznye és a meggy viszont komoly károkat szenvedett. Utóbbi idei termése 55 ezer tonna lett, jóllehet a fagyok előtt még 80-85 ezer tonnát vártak a szakértők. Az almatermés is megszenvedte a hideg éjszakákat, főként azért, mert a helyi fagy a legjelentősebb almatermő területeket, főként Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyét érintette.

vg.hu