Hamarosan nem kell kártyák hadait a tárcádban tartanod

2015.03.20 18:07

Elkészült nemzeti egységes kártyarendszer (NEK) keretfeltételeit tartalmazó belügyminiszteri rendelet tervezete. Ennek célja, hogy az elektronikuskártya-kibocsátók és -elfogadók, egységesen szabályozott és ellenőrzött rendszer keretében bocsássák ki a maguk kártyáit.

A kormány honlapján megjelent tervezet szakít azzal a jelenlegi gyakorlattal, hogy minden kártyakibocsátó másképpen azonosítja a felhasználót (a kártya tulajdonosát). A tervezet szerint minden kártya felhasználóját a személyi igazolványon szereplő névvel, fényképpel és aláírással azonosítanak. Az új rendszer háromszereplős: a kártya kibocsátójától elkülönül a kártya működtetője, illetve a harmadik szereplő az elfogadó.

A tervezet részletesen tartalmazza azokat a műszaki jellegű követelményeket, amelyeket a kártya memóriájának tudnia kell, illetve amelyek a működtetőre és az elfogadóra vonatkoznak.
A NEK keretében kiadott kártyák egyszerre több funkcióval is felruházhatóak, például nem kell külön kártya a diákigazolvány mellé a könyvtár látogatásához, vagy például a kedvezményes uszodabérlethez, viszont igény szerint az egyes szolgáltatások működhetnek külön kártyán is.

A kártya elektronikusan is igényelhető, ennek a biztosítása azonban nem kötelessége a kártyakibocsátónak.

mti.hu