Hamarosan pénzért válthatjuk vissza a PET és az üveges palackokat, alumínium dobozokat

2021.11.09 13:38

Kevesebb, mint két éven belül elindulhat Magyarországon a PET és üveg palackok, alumínium dobozok visszaváltása. Az italgyártók és a kereskedők iparági szövetségei már kidolgozták a rendszer lehetséges módozatait és kereteit. Szeretnék, ha a részletszabályok kidolgozására a kormányzattal közös munkacsoport állna fel. Évi 3,5 milliárd palackról és dobozról beszélünk.

 
Visszaváltási rendszerek Európa számos országában már működnek, ezek közös jellemzője, hogy az italgyártók és kereskedők szoros együttműködésével jöttek létre és működnek – emlékeztet a visszaváltási rendszer magyarországi stratégai modelljének kidolgozásában részt vett szövetségek által kiadott közlemény. Ezekben a rendszerekben a termékek árán felül megfizetendő visszaváltási díj bevezetésével biztosítják, hogy az italcsomagolások akár 90 százalék feletti arányban visszakerüljenek a zömében kereskedelmi egységekben létrehozott gyűjtőpontokhoz, mivel a palackok visszavitele után a fogyasztók teljes mértékben visszakapják a visszaváltási díj összegét.
 
A magyar kormány 2020-ban hirdette meg klíma- és természetvédelmi akciótervét, ennek keretében jelentették be, hogy Magyarországon is bevezetik az italcsomagolások visszaváltási rendszerét. A tavaly év végén elfogadott törvényi szabályozás szerint a PET és üveg palackok, valamint az alumínium dobozok visszaváltási rendszere várhatóan 2023 júliusában indul el.  
 
A visszaváltási rendszer által érintett három italcsomagoló-anyag fajtából (PET, alumínium és üveg) Magyarországon évente mintegy 3,5 milliárd darab palack, illetve doboz kerül forgalomba. Az alkoholmentes és alkoholos italok értékesítése több tízezer boltban és vendéglátó egységben történik, ennek megfelelően a visszaváltási rendszer kiépítése során egy nagyon összetett, precízen összehangolt műszaki, informatikai, pénzügyi és logisztikai hátteret igénylő visszaváltási struktúrát kell majd létrehozni.
 
Az italgyártók és a kereskedelem magyarországi iparági szövetségei példaértékű összefogás keretében az elmúlt egy évben kidolgozták a hazai visszaváltási rendszer megvalósításának lehetséges módozatait és kereteit. A stratégiai koncepció a nemzetközi jó gyakorlatok és a hazai piaci adottságok figyelembevételével készült el. Az iparági szervezetek a tanulmánnyal a kormányzati döntéshozók munkáját szeretnék támogatni annak érdekében, hogy Magyarországon Európa egyik leghatékonyabb és legkorszerűbb visszaváltási rendszere jöhessen létre az italcsomagolásoknál. 
 
Az együttműködő iparági szervezetek a stratégiai koncepciót el fogják juttatni a kormány és a visszaváltási rendszer kialakításában érintett döntéshozók számára. A szervezetek javasolják továbbá, hogy álljon fel egy – a kormány, az italgyártó vállalatok és a kereskedelmi szektor képviselőiből álló – munkacsoport, amely közösen határozná meg a visszaváltási rendszer kialakításának részletes szabályait – olvasható a közleményben.
 
hirklikk.hu