Hamis honosítási eljárások miatt nyomoznak Dombrádon

2015.04.09 20:22

Képviselői kérdésre közölte a legfőbb ügyész, hogy valóban közokirat-hamisítás gyanúja merült fel a szabolcsi településen.

A szocialista Legény Zsolt írásbeli kérdést tett fel Polt Péternek, miután gyanúsan elmaradtak a korábban gyakori eskütételek Dombrádon. Mint írta, egészen a múlt év decemberéig Dombrádon is minden hónapban többen tettek állampolgári esküt. Ennek tényéről, az esküt tevők számáról a helyi sajtó rendszeresen beszámolt, a polgármester pedig rendszeresen tájékoztatta a képviselő-testületet. December közepe óta azonban nem hallani új állampolgári eskütételekről.


"Ugyanakkor olyan hírek kaptak szárnyra a településen, hogy a polgármesteri hivatal néhány munkatársával szemben büntetőeljárást indítottak, mert a gyanú szerint a visszaéléseket követtek el a kedvezményes honosításokkal összefüggésben."


Válaszában a legfőbb ügyész megerősítette, hogy valóban nyomoznak az ügyben. A Dombrádon történt honosítási eljárásokkal kapcsolatban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság 2014 . július 7-én hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntettének gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Eddig négy embert hallgattak ki gyanúsítottként. A nyomozás határidejét a Kisvárdai Járási Ügyészség legutóbb 2015 . május 7-ig hosszabbította meg .

Dombrádot a Fidesz-KDNP jelöltje, Kozmáné Kasza Veronika irányítja polgármesterként.


Állampolgársági maffia
Tavaly az Index hírportál közölt cikksorozatot arról, miként élnek vissza a könnyített honosítási eljárásokkal. Állítólag több tízezernyi állampolgárságot osztottak ki magyarul nem beszélő, hamis papírokkal bíró oroszoknak, ukránoknak.

Az ukrajnai magyarok az ukrán állam által tiltott kettős állampolgárság miatt közvetítőkön keresztül szerezték meg az állampolgárságukat. Az illegális közvetítőrendszer azonban ukrán és orosz bűnszervezetek kezébe került, és így már bárkinek hamisítottak magyar ősöket. Az Index szerint a visszaélések fontos szereplői voltak azok a magyar hivatalnokok, akiknél igazolni lehetett a magyar nyelv tudását, ezeket a legtöbbször kisvárosi vagy falusi polgármestereket, ügyintézőket egyszerűen lefizették.

vs.hu

 

—————

Vissza