Handó Tündét jelölik alkotmánybírónak a kormánypártok

2019.10.28 15:01

Handó Tündét jelöli a Fidesz-KDNP frakciószövetség alkotmánybírónak Stumpf István helyére. Handó Tünde utóda az OBH élén Répássy Árpád, a Bírósági Hivatal általános elnökhelyettese lehet - mondták az atv.hu-nak.

Handó Tünde

 

Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét jelöli a Fidesz és a KDNP alkotmánybírónak Stumpf István helyére, akinek július 13-án járt le a megbízatása - tudatta a Fidesz közleményben. A Fidesz-KDNP frakciószövetség a jelölésről tájékoztatta az Országgyűlés Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottságának elnökét - olvasható a közleményben.
 
Handó jelölése nem volt meglepetés, nyár óta egyre többször lehetett hallani.
 
Handó Tünde 2012. január elsején lett az OBH elnöke, az Országgyűlés választotta meg kilenc évre. A mandátuma 2021-ben járna le, és a jelenlegi szabályok szerint az OBH elnöke nem választható újra.
 
Az OBH élén Handó Tünde lehetséges utódja a korábbi igazságügyi államtitkár Répássy Róbert testvére lehet.
 
Áder János köztársasági elnök szeptember 30-án nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal általános elnökhelyettesének nevezi ki Répássy Árpádot, a Miskolci Törvényszék elnökét. Az OBH-nak volt már két elnökhelyettese: Gyarmathy Judit és Vajas Sándor.
 
Varga Judit igazságügyminiszter a Figyelőnek adott interjújában nyáron az OBH és az Országos Bíró Tanács közötti állóháború kapcsán azt mondta: azt igazságügyi miniszterként nem minősítheti, de szeretné, hogy a konfliktus nyugvópontra kerüljön.
 
Csuhaj Ildikó
atv.hu