Hanggal mérték fel a fák állapotát Miskolcon

2021.02.26 05:56

Hatvan-hetven éves jegenyenyárfákat vizsgált az akusztikus fakopács.

Fotók: Juhász Ákos
 
Ahogy arról nemrégiben írtunk, sürgetővé vált a Tátra és a Torontáli utcák jegenyefáinak kérdése: csupán a szerencsén múlt, hogy nem történt személyi sérülés, mikor az egyik húsz méteres fát kidöntötte pár hete a vihar. Természetesen nem szeretne „se lát se hall favágásba” belefogni az önkormányzat, csak a beteg jegenyenyárfákat iktatnák ki – majd pótolnák őket a jövőben. Ránézésre azonban nehéz megállapítani, hogy melyik fa bírja még a szél terhelését, az idő melyikben tett visszafordíthatatlan károkat.
 
 
Régebben az ilyen esetekben mintát vettek a törzsből: belefúrtak és a kiemelt darab alapján állapították meg a fa állapotát. Néhány éve azonban a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. beszerzett egy új fejlesztésű Fakopp 3D  Akusztikus Tomográf elnevezésű műszert, ami sokkal kíméletesebben és pontosabban mér: a hanghullámok segítségével. Az eszköz képes roncsolás mentes módon felderíteni a törzs korhadt vagy üreges részeinek helyeit, és megállapítani a méretüket.
 
 
- A hangterjedés sebességét mérjük a fákban – mondta Kertész Béla, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. műszaki vezetője, aki szerint a két utcában 66 fát vizsgáltak, ezek közül 8-9-et javasolnak kivágásra.
 
- Elkészül a mérési jegyzőkönyv, mi ezt továbbítjuk az önkormányzathoz, ahol kiértékelik, ez alapján születik döntés a fának a kivágásáról vagy pedig annak elhalasztásáról. 
 
 
Amennyiben úgy döntenek, hogy egy fát ki kell vágni, az éves ütemtervnek megfelelően – figyelembe véve a madarak költési időszakát, illetve egyéb előírásokat – kerül sor erre. A jegyzőkönyveket elteszik, így a jövőben látható lesz az is, hogy miben és mennyit romlott egy-egy fa állapota a legutóbbi mérésekhez képest.
 
Bájer Máté
minap.hu