Harmadfokú hőségriadó lépett életbe hétfő éjféltől Magyarországon

2021.06.22 03:07

Az országos tisztifőorvos és a rendőrség is felhívást tett közzé a tartós kánikula élettani és közlekedési veszélyeiről.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján az elkövetkező napokban az eddiginél is melegebb időjárás várható, ezért Müller Cecília országos tisztifőorvos 2021. június 22-én kedd nulla órától június 24-én csütörtök éjfélig harmadfokú hőségriadóad ki  – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján. 
 
Figyelmeztettek: 
 
„A tartós hőség miatt különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, azonban az átlagosnál melegebb hőmérséklet az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet.”
 
A kánikulai időszakban elhangzó ajánlásokat most érdemes még fokozottabban komolyan venni, és a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra közöttlehetőség szerint – ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjük a leégés ellen. Ilyen jótanács, az is, hogy a vízparton tartózkodók mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe.
 
Ügyeljünk az elkövetkező napokban a fokozott vízivásra. Kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását”
 
– olvasható Müller Cecília felhívásában.
 
Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság is felhívja a figyelmet, a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésbenírja a police.hu.
 
A járművezetők ugyanis a hőségben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre. A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, s megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége. A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre”
– szól a rendőrségi figyelmeztetés.
 
Az NNK és az ORFK egyaránt kitér arra is, hogy senki se hagyjon gyermekeket, állatokat parkoló autóban, és ha ennek ellenére Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, hívja a 112-es segélyhívó számot. Ne hagyjanak az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a nagy melegben.
 
Mint írják, aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A légkondicionált helyiségek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán. Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben, az itteni erdőkben, azok kétszáz méteres körzetében még a kijelölt tűzrakóhelyen sem szabad tüzet gyújtani. Többeket érinthet, hogy a nagy hőségben a „nyílt égésterű vízmelegítőknél” szén-monoxid keletkezhet a kialakuló légdugó miatt. Fontos, hogy az ilyen készülékek mellett legyen szén-monoxid-érzékelő is.
 
nnk.gov.hu