Harminc év után jövőre rendeződhetnek a birtokviszonyok Magyarországon

2020.05.19 13:45

Jelentős forgalombővülésre számíthatnak jövőre a földhivatalok. Ha ugyanis január elsején életbe lép az osztatlan közös földtulajdon felszámolására vonatkozó törvény - amely jelenleg az Országgyűlés jóváhagyására vár -, nagy számban indulhatnak meg a területek megosztásának felszámolását célzó eljárások, amelyek garantálják, hogy hosszú idő után rendeződjenek a birtokviszonyok, írta meg a Magyar Nemzet kedden.

Fotó: Getty Images

 

Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára a lapnak elmondta, hogy jelenleg 40 ezer körüli megosztott ingatlant tartanak számon. A részaránytulajdon ugyanakkor ma csaknem 3,5 millió tulajdonost és
 
mintegy 2,4 millió hektárt érint. Hiszünk abban, hogy minden osztatlan közös tulajdonú parcella esetében van egy olyan tulajdonos, aki érdekelt abban, hogy megszerezze a teljes tulajdoni hányadot. Ha az Országgyűlés előtt lévő törvény hatályossá válik, mindenkinek meglesz a lehetősége arra, hogy lépjen
 
– mondta Nagy János.
 
Az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó eljárás 2014-2015 óta zajlik az országban, és mintegy 55 ezer helyrajzi számot érintő ingyenes állami kimérést takar. A tárca a program tapasztalatait is felhasználva alkotta meg az új szabályozást, amely stabil jogi alapot teremt ahhoz, hogy az állam kezében lévő osztatlan közös tulajdonú földeken fennálló tulajdoni hányadok földkiadásokkor keletkezett, több évtizedes problémától végleg megszabaduljon a magyar agrárium. A tervek szerint ősszel készülnek el a törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendeletek.
 
A Magyar Nemzet cikke szerint az egyik legnagyobb változást az jelenti, hogy míg korábban az osztatlan közös területek megosztásához a tulajdonostársak százszázalékos egyezségére volt szükség, a jövőben elég lesz az ötvenszázalékos tulajdoni hányad plusz egy fő beleegyezése. Nagy könnyebbséget jelent majd, hogy ahhoz, hogy valaki meg tudjon szerezni egy teljes parcellát, nem kell földművesnek lennie. A spekulánsok kiszűréséért azonban ehhez legalább három éve tulajdonnal kell rendelkezni az adott táblában.
 
A cél az, hogy ne aprózódjanak el a parcellák a kiméréssel, legyenek értelmesen művelhető területű földek
 
– jelentette ki a helyettes államtitkár.
 
mti.hu