Harmincféle támogatást igényelhetnek a gazdák

2015.03.31 20:32

A szokásosnál korábban indul az egységes támogatásbeadási időszak - tekintettel az idei évben már alkalmazandó új támogatási szabályokra, elvekre. Az alap és a zöldítési támogatáson túl több mint harmincféle dotációt igényelhetnek az érintettek. A regisztrált termelők mintegy 400 milliárd forintnyi összeghez juthatnak hozzá, ami segíti őket a termelésben, illetve abban, hogy egészséges, jó minőségű magyar élelmiszer kerüljön a családok asztalára - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

A terület alapú támogatás összege elmondása szerint 6,6 milliárdról 8,9 milliárd euróra nő ebben a hétéves uniós ciklusban. Ez 35 százalékkal több forrást jelent. Magyarország támogatottsági aránya a mostani KAP költségvetési időszakban az előző 2,4 százalékról 3,2 százalékra emelkedik, az agrár- és vidékfejlesztési támogatások 1,9 milliárd euróval mintegy 600 milliárd forinttal nőnek.

A kérelmeket, ahogyan eddig is megszokhatták, a gazdák a Mezőgazdaság és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elektronikus felületén, ügyfélkapun keresztül nyújthatják be május 15-ig, majd ezt követően június 9-ig a késedelmes igénylés miatt a támogatási összegből napi egy százalékos levonással. Az új feltételeknek megfelelő szoftver és kezelőfelület pedig már rendelkezésre áll a hivatalnál. Az elmúlt egy hónapban az MVH és az agrárkamara szaktanácsadói, illetve a falugazdászok a kérelembeadási időszakra való felkészítése zajlott - különös tekintettel arra, hogy tavaly is több mint 130 ezer kérelmet a falugazdászok segítségével nyújtottak be a gazdák.

Az egységes kérelem benyújtása során a gazdáknak több újdonsággal is meg kell ismerkedniük, például a zöldítéssel, illetve a fiatal gazdák közvetlen támogatásának lehetőségével. De fontos - mutatott rá Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára - a kistermelői átalány támogatási rendszer bevezetése is. Ez utóbbinál a szakemberek úgy vélik, hogy a regisztrált termelők (számuk körülbelül 180 ezer) mintegy a fele azt a rendszert választja majd. A kistermelői átalányt már az egységes kérelmen is igényelhetik a gazdák, de esetükben a döntés végső határideje augusztus 15. lesz, addig még megváltoztathatják az álláspontjukat arról, hogy az öt évre szóló átalánytámogatás könnyített feltételeit, vagy a területalapú támogatást kérik. Az augusztusi határidő után már nem lehet kérni az átalánytámogatást, viszont bármikor kiléphetnek a programból a gazdák. A termeléshez kötött támogatások rendszerét Magyarország szintén alkalmazni fogja, az eddigi 3,5 százalék helyett a továbbiakban 15 százalékos mértékben. Czerván György reményét fejezte ki, hogy a magyar mezőgazdaság a rendelkezésére álló forrásokat maradéktalanul le tudja majd hívni.

Gyuricza Csaba, az MVH elnöke arról beszélt, hogy az MVH felkészült az új (egységes) kérelmek fogadására. Mint mondta, alapvetően három követelménynek kellett megfelelnie ezzel kapcsolatban a hivatalnak: a jogalkotás segítése, támogatása; a képzésekben való részvétel (például a 670 falugazdász felkészítése, akik a kérelem benyújtásához adnak segítséget a gazdáknak); továbbá az MVH-t az eddiginél gazdabarátabbá, átláthatóbbá kellett tenni, mivel a korábbiaknál bonyolultabb lesz a most alkalmazott támogatási rendszer. Ezért benyújtási időszakban folyamatos lesz a monitoring, és amennyiben gond adódik, azonnal jelzést kap az ügyfél - mondta az MVH elnöke.

A benyújtási határidő betartása - ez május 15. - fontos, mert csak így fizethető ki október 15-től a megszokott területalapú támogatási előleg - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba. Ugyan az unió lehetővé tette, hogy egy hónappal meghosszabbítható legyen a benyújtási határidő, de ez veszélyeztetné az októberi előleg-kifizetést, ezért az MVH elnöke az eredeti benyújtási határidő betartására hívta fel a gazdákat.

napigazdasag.hu