Három borsodi településen négy időközi választás lesz vasárnap

2022.06.25 11:31

Haláleset miatt Ongán és Gagybátorban polgármestert választanak vasárnap. Szentistvánbaksán feloszlatás miatt képviselő-testületi tagokra is voksolhatnak a választópolgárok.

 
A járvány  idején elrendelt veszélyhelyzet miatt időközi önkormányzati választások sorát nem lehetett megtartani Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A korlátozás feloldása után most sorra következnek az időközi helyhatósági választások.
 
Halálesetek, lemondások, feloszlatások miatt vált szükségessé több településen, hogy időközi választáson kérjék a választásra jogosult lakosság véleményét arról, hogy ki, kik legyenek az adott település vezetői.
 
Vasárnap B-A-Z. megye három településén tartanak időközi választást
 
Szentistvánbaksán az idő előtti voksolásra azért van szükség, mert a képviselő-testület egy tavalyi önkormányzati határozatával kimondta önmaga feloszlatását. A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény szerint pedig az önkormányzati képviselő megbízatása megszűnik a képviselő-testület feloszlatásával, míg a polgármester tisztsége a képviselő-testület feloszlatásának kimondását követően az új polgármester megválasztásával.
 
A kistelepülésen a 4 képviselői helyre összesen 12-en jelentkeztek be, a polgármesterségért pedig 3 független jelölt kandidál, Orosz Viktor, a korábbi polgármester, Rontó István és Vizi Károlyné Horváth Mónika.
 
Független jelöltek
 
Ongán a polgármesteri tisztséget 1994 óta betöltő Madzin Tibor halála miatt szükséges új településvezetőt választani, ott két független jelölt, Takács László és dr. Trizsi Zalán száll ringbe a polgármesterségért.
 
Gagybátorban ugyancsak haláleset – a 2019 óta polgármesterkedő Horváth Kálmán elhunyta – miatt vált szükségessé az időközi voks. Horváth József, Horváth Zsófia és Tóth Istvánné jelentkeztek a posztra, mindhárman független jelöltek.
 
boon.hu