Három százalék is lehetne a nyugdíjemelés

2016.05.19 18:34

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke szerint vissza kell állítani a 2010-ben megszüntetett svájci indexálást a nyugdíjaknál, ezzel ugyanis legalább három százalékos lehetne jövőre a nyugdíjemelés a tervezett 0,9 százalék helyett.

Korózs Lajos azt mondta: lenne pénz egy tisztességes nyugdíjemelésre, hiszen a 2017-es költségvetésben százmilliárdokat tettek félre presztízsberuházásokra.

Hallgassa meg!

Értékelése szerint a Fidesz a 0,9 százalékos, "megalázó mértékű" emeléssel gazdasági értelemben kizárta a nyugdíjasokat a nemzetből.

Hozzátette: a svájci indexálás fele-felerészben veszi figyelembe a mindenkori inflációt és a nettó bérnövekedést. Az öregségi nyugdíjátlagot nézve 1070 forintra jön ki a jövő évi nyugdíjemelés, de ha már jövő évben bevezetnék a svájci indexálást, az átlagos nyugdíjemelés mértéke 3600 forint lenne - magyarázta.

Korózs Lajos számításai szerint a nyugdíjak három százalékos emelése 180-190 milliárd forintot tenne ki, ez - mondta - lényegesen kevesebb, mint amekkora összeget, 220 milliárd forintot stadionokra szánnak a költségvetésben.

Jelezte: ezt a költségvetési módosító javaslatukat szerdán a népjóléti bizottság fideszes többsége leszavazta, ahogy azt a javaslatukat is, amely 50 ezer forintra emelte volna a nyugdíjminimumot, illetve amely visszaállította volna a járulékplafont.

Hozzátette: ötven százalékkal javasolták megemelni a nyugdíjban nem részesülő időskorúaknak járó járadékot, de ezt sem támogatta a bizottság. Az összeg 22 800-ról 37 050 forintra emelkedett volna - ismertette Korózs Lajos.
A Fidesz erre közölte: Az a Korózs Lajos dobálózik most a számokkal, aki az MSZP-kormány idősügyi és szociális államtitkáraként személyesen közreműködött a nyugdíjasokat sújtó megszorítások végrehajtásában és a nyugdíjadó kitervelésében. A szocialisták több mind duplájára emelték az élelmiszerek áfáját, háromszorosára a gáz árát, elvettek egy havi nyugdíjat az idősektől, csökkentették a nyugdíjak vásárlóerejét és nyugdíjadó címén havi 16 ezer forintot akartak elvenni  tőlük.

mti/klubradio.hu