Használd helyesen: amit a gyógyteákról tudni érdemes

2015.06.25 10:37

Újra divat ma mindent megfőzni, leforrázni, teaként hörpölgetni, amit a természet kínál. A dolog nem új keletű, már anyáink, nagyanyáink, korábbi felmenőink is éltek a rét, az erdő nyújtotta, egészségjavító lehetőségekkel. Manapság talán a sok mű, a rengeteg, laborban előállított gyógyszer ellensúlyozásaként fordulunk újra a természetes felé. Ám, érdemes odafigyelni ezekkel kapcsolatban is. Habár a gyógyteák egyik legjobb tulajdonsága, hogy természetesek, nem árt néhány általános szabályt figyelembe venni.

Fogyaszthatsz gyógyteákat gyógyszer mellett?
Fontos kérdés, hogy szabad-e gyógyszer mellett valamilyen gyógyteát fogyasztani. A válasz természetesen igen. DE! Annak mindenképp érdemes utánajárni, orvos, gyógyszerész, természetgyógyász segítségével, hogy a gyógynövény hatóanyagai befolyásolják-e a gyógyszer hatását. Az orbáncfű például gyengíti a fogamzásgátlók hatását, továbbá lassítja a szívgyógyszerek felszívódását. Valamint érdemes a gyógyszer és a tea fogyasztása között legalább 2 óra szünetet tartani.


Meddig érdemes a herbateákat inni?
Lényeges kérdés, hogy meddig ajánlatos egy-egy gyógynövényes teát fogyasztani, van-e maximum idő, esetleg tartsunk pihenőt? Nos, általában ezeket a teákat kúraszerűen érdemes fogyasztani, majd a kúra után érdemes szünetet tartani. A fogyasztás és a szünet időtartama a gyógynövénytől függ, szakember tud segíteni a kérdésben. Azonban ha csak hetente 2-3 alkalommal, megelőzés céljából kortyolgatjuk, mellőzhetjük a szünetet.


Milyen gyorsan hatnak a gyógynövények?
Ez csupán két dologtól függ: magától a gyógynövénytől és saját szervezetünktől. Így hatásuk érezhető akár 2 héten belül is, de megeshet, hogy akár fél év is eltelik, mire érvényesülnek a növény jó tulajdonságai. Tehát, türelem! Ha rózsát nem is, hosszan tartó hatást biztosan teremt.


Honnan szerezzük be a gyógynövényeket?
Fontos, hogy tiszta helyről származzon a gyógynövény, lehetőleg ne az út mellől szedjük azt. Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy valóban azt szedtük, amit szerettünk volna, inkább forduljunk szakemberhez.


Hogyan készítsd el a gyógyteád?
Az attól függ, milyen növényt és annak mely részét szeretnéd elkészíteni teának. A növény lágyabb részeiből (virág, levél) készülhet a forrázat, főleg, ha hatóanyagai illékonyak. Ilyenkor az előírt mennyiségű, forrásban lévő vizet ráöntjük a növényre és 10-20 percig állni hagyjuk.

proaktivdirekt.com