Hasznos a szén-monoxid-érzékelő, de meg kell vizsgáltatni a fűtőberendezéseket is

2015.10.09 18:36

Még szinte el sem kezdődött a fűtési szezon, máris van halálos áldozata a szén-monoxidnak: Nagykanizsán egy nő halt meg, de a fővárosban is többször riasztották már a tűzoltókat. A szakértők szerint a szén-monoxid-érzékelővel el lehet kerülni a bajt. De a legfontosabb, hogy a fűtőberendezéseket illetve azok szellőzését szakemberekkel ellenőriztessék a fűtés előtt.

    A tavaly és idén ellenőrzött, összesen 42 különböző típusú készülék közül csak 12 felelt meg az előírásoknak, pedig életek múlhatnak rajta. Minden készüléknek a csomagolásán van egy szabványszám, amit az adott márkájú készüléknek a weboldalán jó esetben meg lehet találni. Ehhez a szabványhoz tartozik egy minősítés. A szakértő azt mondja, olyan készüléket érdemes venni, ami akkumulátoros és van magyar leírása. Fontos az is, hogy a szén-monoxid-érzékelő csak akkor működik jól, ha jó helyen van.

    Lakáson belül fejmagasságban kell elhelyezni, ahol az ember veszi a levegőt, hiszen a szén-monoxid könnyebb a levegőnél, ezért felülről lefelé telítődik a légtérbe – ismerteti Horváth László, a MIGÉP Kft. nagykereskedelmi értékesítője.

A szén-monoxid azért veszélyes, mert színtelen, szagtalan és szinte észrevétlenül mérgez. A fűtési szezon még szinte el sem kezdődött, de máris van egy halálos áldozat Nagykanizsán. Két éve jogszabály írja elő, hogy ott, ahol nyílt égésterű tüzelőberendezés van, kötelező a szén-monoxid-érzékelő.

Ezeket a kéményseprők ellenőrzik minden évben. Pálmai Zsolt, a Borsodi Kéményseprő Kft. miskolci kirendeltségének vezetője ismerteti, a kéményseprők ezeknek a meglétét ellenőrzik.

    – Amennyiben ezeket a készülékeket nem találják, a tulajdonosnak a figyelmét felhívják, hogy szerezzen be egyet. A jelenlegi jogszabály szerint a tulajdonosnak kötelessége ezeket beszereltetni – fűzi hozzá.

Bár a szakemberek szerint hasznos a szén-monoxid-érzékelő, ennek ellenére rendszeresen meg kell vizsgáltatni a fűtőberendezéseket és azoknak a szellőzését. Nagy Gábor épület gépészmérnök azt mondja, hogy amikor valamilyen oknál fogva az égéshez szükséges levegő nem jut el a tüzelőberendezéshez, akkor következik be az a helyzet, hogy kevés oxigén jelenlétében szén-dioxid helyett szén-monoxidot kezd el termelni a tüzelőberendezés. Ezért például egy jól leszigetelt ablak is okozhat tragédiát.

minap.hu