Hasznos tagja lenni a közösségnek

2020.01.16 10:21

Sokan dolgoznak a nyugdíj mellett, a szakember tapasztalatai is ezt támasztják alá.

 
Vannak akik szeretnének dolgozni és időről időre bejelentkeznek a munkaközvetítőkhöz, akár rokkant- akár öregségi nyugdíjasok, de inkább a szövetkezetekhez irányítják őket – tudtuk meg Kiss Krisztinától, az Eastjob személyzeti tanácsadó cég vezetőjétől. Sokkal kedvezőbbek az adózási és alkalmazási feltételek, ha nyugdíjas szövetkezeteken keresztül kezdenek el dolgozni. Ez egy érdekszövetség és védettséget ad. Megfelelő információ áll rendelkezésre olyan munkáltatókról, akik kifejezetten nyugdíjasokat keresnek. A szövetkezet közvetít, a nyugdíjasok a tagok lesznek és azon keresztül kezdnek el munkát vállalni. Ráadásul a munkáltatóknál is kedvező feltételekkel történik a foglalkoztatás, az adminisztrációs terhek, a szabadságolás nem a munkáltatók vállát nyomják.
 
Van bennük potenciál
 
Statisztikáik nincsenek, de azt látja Krisztina, hogy sokan vállalnának munkát nyugdíj mellett. Az egyik szempont, hogy az alacsony nyugdíjat szeretnék kiegészíteni fizetéssel, a másik pedig, hogy az egyén még nem kész arra, hogy teljesen ott hagyja a munka világát. A korlátok megszűntek, a nyugdíjkorú emberek is fel tudják venni a munkavégzés ritmusát, értékes tagjai a munkaerő piacnak – fogalmazott a HR szakember. Mind szakmai tapasztalatuk, mind élettapasztalatuk komoly hozzáadott értéket képviselhet a munkaadók számára. Rendelkeznek szakmai rutinnal, meghatározó tagjai lehetnek egy közösségnek értékrendjük lévén.
 
Hasznos tagjai a társadalomnak
 
Ahol a munka jellege lehetővé teszi, szívesen látják őket. Kedveltek a recepciós állások, a portás, vagy gyermekfelügyelő, iskolákban a kisegítő pozíció. Asszisztenciában, könyvelő irodában is gyakran foglalkoztatnak nyugdíjast. Van arra is példa, hogy karbantartók dolgoznak nyugdíjkorhatáron túl, mert az az ismeret, amelyre az adott vállalatnak szüksége van, csak azoknál az embereknél van meg. Kedveltek a munkáltatók részéről azért, mert sokkal lojálisabbak, mint fiatal társaik, megbecsülik a helyüket és nem egy karrier cél miatt dolgoznak. Hanem azért, mert hasznos tagjai szeretnének lenni a társadalomnak vagy egy közösségnek – fogalmazott Kiss Krisztina.
 
Nagy-Hankó Krisztina
boon.hu