Hatalmas árkülönbség a magyar patikákban: jól nézze meg, hol vásárol

2016.02.03 19:30

A hidegebb téli hónapokban sokkal több vitamint vásárolunk, hiszen ilyenkor a friss zöldségek híján csak ezzel tudjuk pótolni a szervezetünk számára szükséges vitamin mennyiséget. De közel sem mindegy, hogy hol szerezzük be ezeket a pirulákat, hiszen a vitaminok áraiban nagy különbségek lehetnek.

A téli időszakban jelentősen megnő a kereslet a különböző vitaminok, vitamin tartalmú készítmények iránt, hiszen ilyenkor kevesebb friss gyümölcsöt vagy zöldséget tudunk enni. A legtöbben a C-vitaminra vagy a multivitaminokra esküdnek, de akadnak olyanok is, akik szerint a gyógynövényekkel lehet a leghatékonyabban felvértezni a szervezetet.

Gummizoo C-vitamin tartalmú vegán étrend-kiegészítő gumicukor gyerekeknek 60db

Ezekhez a vitaminokhoz, gyógynövényekhez vagy különböző étrend-kiegészítőkhöz azonban nemcsak a patikákban juthatunk hozzá, hanem a drogériákban és webshopokban is megvásárolhatjuk őket. Ez alkalommal a Pénzcentrum annak járt utána, hol érdemes megvenni ezeket a vitaminokat?

 

Hol, mennyiért?
Természetesen a kínálat rendkívül széles, ezért most a legismertebb vitaminok közül néztünk meg néhányat közelebbről. Már egyetlen termék árát összehasonlítva is jól látszik, hogy hatalmas különbségek lehetnek a vitaminok áraiban, attól függően, hogy éppen hol szerezzük be őket. Az egyik termék például akciósan az internetről rendelve 599 forintért kapható, míg a boltokban ennek majdnem a dupláját is kifizethetjük érte. Az árak között kialakult sorrend azonban nem mérvadó, hiszen az termékenként változik.

Miért változnak az árak?
Míg a társadalombiztosítási támogatással rendelkező gyógyszerek hatósági áras termékek, ebből kifolyólag ezeknek az ára minden gyógyszertárban azonos, addig a nem támogatott gyógyszerek és étrend-kiegészítők úgynevezett szabadáras termékek, ezért ezeknek az ára gyógyszertáranként változhat.

Egy készítmény árát alapvetően a beszerzési ár határozza meg, de befolyásolhatják az időszakos árakciók is - válaszolta megkeresésünkre a Hálózati Gyógyszertárak Szövetsége.

A dm-drogerie markt sajtóosztálya pedig megkeresésünkre elmondta, áraikat, mint minden más kereskedelmi vállalkozás egy alap árrés célkitűzésével figyelembe véve alakítják. Természetesen igyekeznek nyitott szemmel járni, hogy versenyképesek maradjanak a piacon, ennek függvényében pedig az alap árrés célkitűzésében lehet elmozdulás. Azonban áraik egységesek, nem változnak üzletenként.

 

Olcsóbban beszerezhetőek a drogériákba a vitaminok?
A normál árakat figyelembe véve igen, de természetesen a patikákban is számtalan, különböző akciókkal találkozhatnak a vásárlók, így sokkal vegyesebb a kép - tette hozzá az üzlethálózat.

Vagyis a vitaminok vásárlásakor érdemes nyitva tartani a szemünket,  hiszen az általunk választott termékek árai között is nagy különbségek lehetnek attól függően, hogy épp egy gyógyszertárban vagy egy drogériában szerezzük be ezeket.

penzcentrum.hu