Hatalmas veszélyt jelent, hogy túl sok antibiotikum van a húsban

2017.11.11 15:54

Óriási veszélyeket rejt magában, hogy az állattenyésztők sok országban antibiotikumokat használnak a haszonállatok növekedésének serkentésére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikumok túlzott alkalmazása ugyanolyan fenyegetést jelent, mint egy halálos megbetegedéseket okozó, nagy járvány kirobbanása.

 
Ne használjanak antibiotikumokat az egészséges állatok növekedésének ösztönzésére az állattartó gazdaságokban, illetve az élelmiszeriparban - figyelmeztet a WHO. A szervezet felmérései szerint bizonyos országokban az antibiotikumok 80 százalékát az állattenyésztésben használják fel növekedést serkentő gyógyszerként.
 
Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) közelmúltbeli éves jelentéséből kiderül, hogy az Európai Unióban Bulgáriában használják a legnagyobb mennyiségű antibiotikumot a haszonállatok kezelésére.
 
Átlagosan 121 milligramm antibiotikumot mutattak ki egy kilogramm húsban.
A felmérés összesen harminc európai országban vizsgálta meg 2015-ben a haszonállatoknál alkalmazott antibiotikumok mennyiségét. A norvégiai hús tartalmazta a legkevesebb antibiotikumot, mindössze 2 milligrammot kilogrammonként. Ezt követte Izland 5 milligrammal, majd Svédország 12 milligrammal – írja az euronews.com.
 
Az állattenyésztésben a túlzott gyógyszer-használattal egyre jobban növekszik az antibiotikum-rezisztencia esélye, vagyis egy idő után a kórokózók ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Ez azt eredményezné, hogy bizonyos baktériumok kezelésére nem lenne már hatásos gyógyszer. A hatékony antibiotikumok hiánya pedig ugyanolyan komoly biztonsági fenyegetést jelentene, mint egy hirtelen felbukkanó halálós betegség vagy járvány kitörése - mondta Tedros Ghebreyesus, a WHO vezetője.
 
A WHO legfrissebb iránymutatása szerint azok az állatok, amelyeket a húsuk, tejük, vagy a tojásuk miatt tartanak és nevelnek, csak akkor kezelhetők antibiotikummal, ha ténylegesen betegek vagy fertőzöttek, illetve ha fertőzés van egy-egy állatállományban. A gyógyszerek használata helyett a gazdálkodóknak inkább a betegségek kialakulását kellene megakadályozniuk, például a megfelelő higiéniai körülmények megteremtésével, vagy védőoltások használatával - hangsúlyozza a szervezet.
 
agrarszektor.hu