Hatékonyabb és energiatakarékosabb MRI és CT eszközök a megyei kórházban

2015.12.12 06:39

Egy új, energiatakarékos és korszerűbb CT, valamint egy MR-gép segíti mostantól a gyógyítást a megyei kórházban. A készülékek csaknem 40 százalékkal kevesebb energiát használnak fel működésük során, mint elődeik. A berendezéseket uniós támogatásból vásárolta a kórház, és majdnem 600 millió forintba kerültek.

Sokkal több információt megtudhatnak az orvosok az új CT segítségével – magyarázta dr. Karosi Tamás főorvos. A megyei kórház Fül-orr-gégészeti osztályának új, energiatakarékos eszköze teljes melléküreg- és arcüreg-felvételeket tud készíteni, de három dimenzióban is feltérképezi az arcot.
 
mri_ct_vizsgalo_151211_vcs_09.jpg
 
– Ez a CT teljesen más fizikai elvek alapján működik, mint egy hagyományos CT-vizsgálat, aminek az egyik legfontosabb eleme, hogy a sugárterhelése 100-150-ed része egy hagyományos CT-felvételnek – mondta a főorvos.
 
A csúcstechnológiával dolgozó új, modern digitális fogászati és szájsebészeti CT mellett egy energiatakarékos MR-készülék is szolgálatba állt a Csillagpontban. Mint dr. Kostyál László, a Radiológiai osztály osztályvezető főorvosa ismertette, olyan szoftverek vannak hozzá, amivel teljesen új vizsgálatokat fognak tudni csinálni.
 
– Például funkcionális mr-vizsgálatokat, amire eddig nem nyílt lehetőség. Ezek a dolgok mind az orvosoknak, mind a betegeknek nagy előnyt jelentenek – mondta.
 
mri_ct_vizsgalo_151211_vcs_06.jpg
 
A megyei kórház egy nagy diagnosztikai eszközök cseréjére kiírt pályázaton vett részt, és nyert, hogy csökkentse az energiafelhasználást. Az új MR-készülék például másfél Teslás, míg a régiek három és fél Teslások. Csiba Gábor főigazgató elmondta, a pályázat két elemből állt: az egyik egy hagyományos röntgenrész – ezt a későbbiek során fogják átadni, mert ott még folyamatban vannak a telepítések. A másik eleme pedig a CT és MR-technikát magába ölelő készülékek cseréjéről szólt.
 
Az új MR-t már használatba is vették. Az új szoftverek segítségével a készülék háromdimenzióban is tud rögzíteni, és pontosabb képet ad. Riz Gábor országgyűlési képviselő mérföldkőnek nevezte az új gépek beszerzését, és hasonlóan nagy lépéshez hasonlította, mint a Csillagpont felépítése.
 
– Olyan új létesítményekkel és eszközökkel gazdagszik a kórház, ami segíti a megyében lévő betegek mielőbbi gyógyulását. A mielőbbire szeretném helyezni a hangsúlyt, hiszen amellett, hogy az eszközháttér rendelkezésre áll, szükséges a gyógyító orvos és a felkészült szakszemélyzet is, aki segíti az ő munkájukat – fogalmazott.
 
mri_ct_vizsgalo_151211_vcs_02.jpg
 
Az új CT és az új MRI gépek energiatakarékosak is: elődeiknél 39 százalékkal kevesebb energiát használnak működésük során. A berendezéseket 100 százalékos uniós támogatásból vásárolta a kórház, 559 millió forintból.
 
minap.hu
 

—————

Vissza