Hatékonyabbá vált Miskolcon a távhőhálózat üzemeltetése

2015.11.04 17:08

Hatékonyabbá vált Miskolcon a távhőhálózat üzemeltetése, az üvegházhatású gázok kibocsátása pedig éves szinten 613,34 tonnával csökkent, egy sikeres pályázatnak köszönhetően.

A Miskolci Hőszolgáltató (MIHŐ) Kft. pályázatot nyújtott be a távhőhálózat üzemeltetési költségeinek és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére, amit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélt. A társaság közleménye szerint, Miskolc már eddig is élen járt a geotermikus energia felhasználásában. A város két legnagyobb hőkörzetében, az avasi- és belvárosi távhőrendszerben a MIHŐ az idei évben közel 50 százalékban geotermia alapú távhőszolgáltatást nyújtott fogyasztói részére. Most, ezzel a négy projektelemből álló pályázattal a két nagy hőkörzetre egy-egy új nagyfogyasztó csatlakozott, a szükséges primer távhővezeték és a hőközponti fogadó blokk kiépítésével.

miho.jpg

Az első projektelem a belvárosi hőkörzetben, a Görgey utca 4. szám alatt épült Centrum Apartman Hotel hőellátásának kiépítésével valósult meg. A második az önkormányzat beruházásában megépült Miskolctapolcai Strandfürdő hőellátásának kiépítésére vonatkozott. A harmadik a Tatár utcai fűtőerőműben lévő pótvíz szivattyúk cseréjét tartalmazta. A projekt negyedik eleme a Katowice utcai és a 10-es iskola kazánházainak gázégő cseréje volt.

Az energiahatékonyság növelése révén megtakarított éves primer energiahordozó mennyiség 3.155 GJ/év, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 613,34 tonna évente, míg a megújuló energiahordozó felhasználás növekedése 1.954,9 GJ/év – hangsúlyozza a MIHŐ közleménye. A beruházás teljes költségvetése 317.780.100 forint volt, melyet az EU és a magyar állam 100 százalékban támogatott.

minap.hu