Hatékonyabbak a vakcinák, mint a gyártók ígérték – miről volt szó a mai Kormányinfón? (+videó)

2021.04.15 12:51

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a járványhelyzetről és a kormánydöntésekről szokásos Kormányinfóján számolt be. 

Fotó: Illyés Tibor / mti.hu

 

A legfrissebb adatok szerint 4,216 millió ember regisztrált már, rajtuk kívül soron kívül oltották be az egészségügyi dolgozókat, a fegyveres testületek tagjait, valamint az idős otthonok lakóit, így kb. 4,5 millió ember kapott már oltást, vagy regisztrált – kezdte szokásos csütörtöki tájékoztatóját Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.
 
Mivel a regisztrációk napi 50-100 ezerrel növekednek, és a vakcina az egyetlen megoldás a vírus ellen, a kormány kampányt indít majd a regisztráció fokozása érdekében. A reklámfilmek mellett megjelennek az óriásplakátok is, amelyeken ismert emberek buzdítanak majd oltásra. A kampány szlogenje úgy hangzik majd:
 
Az oltás életet ment”.
 
Hatékonyabbak a vakcinák, mint a gyártók ígérték
 
A magyar hatóságok vizsgálata és a tapasztalatok alapján a vakcinák még hatékonyabbak, mint a gyártók ígérték – mondta Gulyás Gergely. Az oltottaknak ugyanis egy százaléka betegszik meg, tehát azoknak, akik megkapták az oltást, 99 százaléka teljesen védett.
 
A miniszter tájékoztatása szerint az oltóanyagok között nincs érdemi különbség a hatékonyságban. Mindegyik hatásos és védelmet biztosít a betegséggel, különösen a súlyos lefolyással szemben.
 
Éppen ezért a cél az, hogy május végéig mindenkit be tudjanak majd oltani, ekkor már az a helyzet fog kialakulni, hogy több vakcina lesz az országban, mint ahányan oltásra jelentkeztek.
 
Az újraindítás következő lépcsőfoka
 
Gulyás Gergely Orbán Viktor szerdai bejelentéseit egy árnyalattal részletesebben fejtette ki. A kormányülésen tehát az alábbi döntéseket hozta a kormány az újraindítás következő szakaszával kapcsolatban:
 
  • 3,5 millió oltottnál, amit várhatóan jövő hét közepén érünk el, nyithatnak a teraszok. Ma fog megjelenni az a szabályozás, mely eltörli a közterülethasználati díjakat és felfüggeszti az adminisztrációs, bürokratikus nehézségeket is ezzel kapcsolatban.
  • A bértámogatás az éttermeknek májusban is jár.
  • A turisztikai ügynökség összeállított egy kézikönyvet, mely ajánlásokat tartalmaz a vendéglátóhelyek biztonságos működtetéséhez.
  • Az óvodákat és az alsó tagozatokat indítják újra április 19-től.
 
Újságírói kérdésre a miniszter még elárulta:
 
  • 3,5 millió oltott után dönt a kormány a következő, 4-4,5 millió oltott elérése utáni lépésekről.
  • A vendéglátóhelyek alkalmazottai esetében sem kötik védettségi igazolványhoz a munkavégzést. Ezt még az egészségügyben sem tették meg, hiszen önkéntes az oltás.
  • A védettségi igazolványoknak azután lesz jelentősége, miután megvan a 4 millió oltott. Ekkor elképzelhető, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak az igazolvány meglétével lehet igénybe venni.

mti.hu / hirado.hu / piacesprofit.hu