Hatmillió forint adomány gyűlt össze a miskolci Minorita templom helyreállítására

2015.09.08 19:21

Csaknem egy hónapja ütött ki tűz a plébánián, a korom még a templomot is beszennyezte. A hívek azóta a mellette lévő rendházat használják.

Hamarosan újra a Minorita templomban hallgathatják a hívek a szent miséket. Augusztus 10-én égett le a plébánián egy iroda. A kár előzetes felmérés szerint elérte a nyolcmillió forintot. Most, egy hónappal később már látszik, hogy ekkora összeg a teljes helyreállításra nem lesz elég.

    – Mint kiderült, különleges eljárással kell tisztítani a műtárgyakat – mondta el Kalna Zsolt minorita tartományfőnök. – A koromréteg leszedéséhez speciális anyagra van szüksége a budapesti cégnek, ami végezné a takarítást.

A hívek sokat segítenek fizikai munkájukkal, de főleg adományaikkal. Volt olyan cég, amelyik egymillió forinttal támogatta a templomot. Vannak, akik kapuőrzést vállaltak, hiszen a miséket most ideiglenesen a templom mellett lévő rendházban tartják meg. Hétköznapokon a hittanteremben, vasárnap a kollégiumi ebédlőben.

    – Bármelyik percben megérkezhet a biztosító telefonja, hogy elfogadták-e az összeget, amit majd kifizetnek. A híveknek pedig nagyon hálásak vagyunk, hiszen egy szűk hónap alatt mintegy hatmillió forintot adományoztak a helyreállításra.

A biztosító döntése mellett engedélyekre és szakvéleményre várnak még, aztán megkezdődhet a takarítás.

minap.hu