Hátulról mellbe - a Jobbok is bekapcsolódik a "férfiak 40" aláírás gyűjtésbe

2015.09.11 17:57

A Jobbik bekapcsolódik a szakszervezetek aláírásgyűjtésébe, amelynek célja, hogy népszavazás legyen a férfiak negyven év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről.

Sneider Tamás, az ellenzéki párt alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy tagjaik, szimpatizánsaik eddig is segítették a folyamatot, most azonban utcára mennek és gyűjtik is az aláírásokat. Szeretnék, ha bőven összegyűlne a 200 ezer, ehhez szeptemberben 50 ezer szignóval szeretnének hozzájárulni - ismertette, hozzátéve: a szakszervezetekkel és Bodnár József kezdeményezővel való egyeztetés után októberben is gyűjtenek, ha szükséges lesz.

A jobbikos politikus kitért arra is, hogy kampányt indítanak és országjárásba kezdenek a témában.

Sneider Tamás szerint:
akik a nyugdíjrendszer miatt aggódnak, azok a jelenlegi bérrendszert veszik alapul, a Jobbik viszont reálbér-növekedéssel számol, ami az adók és járulékok emelkedésével is jár.

mti.hu

Portfolio.hu vélemény

Mivel Magyarországon az egyéni nyugdíj-megállapítás az életpálya-keresethez kötött, ezért a magasabb bér önmagában nem segít a nyugdíjrendszer fenntarthatóságán, hiszen vele párhuzamosan a nyugdíjkifizetések is emelkednek. Ahhoz, hogy a Férfiak40 programra a költségvetési fedezet előálljon, a Jobbik érvelésének logikája szerint a helyettesítési arányszám (az induló nyugdíj keresethez viszonyított összege) csökkentésére lenne szükség - vagyis nyugdíjcsökkentésre. A Jobbik érvelése a nyugdíjrendszer közgazdaságtanának nyelvezetében azt jelenti, hogy "a férfiak korábbi nyugdíjba vonulása miatt előálló magasabb nyugdíjkiadásokra az nyújt fedezetet, hogy a gyors bérnövekedés mellett már elegendő lesz a bérekhez képest kisebb nyugdíjakat fizetni, amit a legkönnyebben az induló nyugdíj-számítás szigorításával lehet elérni." Arra vonatkozóan nincs információnk, hogy a Jobbik milyen intézkedésekre vagy gazdasági fejleményre vezeti vissza a gyorsabb reálbérnövekedést.