Hazafiúi kötelességüket teljesítették

2019.01.14 18:03

76 éve, 1943. január 12-én indult meg az a támadás a Donnál, amivel a szovjetek visszavetették állásaikból a 2. magyar hadsereget. Hétfőn megemlékezést tartottak Miskolcon, a Szemere kertben található kopjafánál.

Doni emlékezés
Fotó: Végh Csaba 
 

A megemlékezést a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség Miskolci Csoportja szervezte. A megyei levéltár főlevéltárosa beszédében részletesen ismertette a miskolci katonák kiutazásának körülményeit, rámutatva arra, hogy díszes búcsúünnepséget szerveztek számukra a helyiek, lelkesítő szavakkal és virágesővel köszöntötték őket. Rózsa György elmondta azt is, hogy a katonák csupán annyit tudtak, hogy a frontra utaznak, de hogy hová, az nem volt tiszta előttük. Miskolcról mintegy 7 ezren indultak neki az útnak.

doni_emlekezes_20190114_vcs_02.jpg

– Zömmel 38-40 éves férfiak voltak, napszámosok, kisbirtokosok, cselédek, egyszerű emberek, magyarok, katonák – tette hozzá.

A szovjet áttörésben mintegy 100-120 ezer magyar halt meg, a katonai kudarc okát a főlevéltáros egyebek mellett abban látja, hogy nem fegyverezték fel kellő mértékben a magyar csapatokat, vagy korszerűtlen fegyverekkel rendelkeztek, az orosz frontra kivonuló II. magyar hadsereg több mint 200 ezer katonája ráadásul nem volt hozzászokva a gyakran -30, -40 Celsius fokos fagyhoz sem. Ugyanakkor óriási volt a túlerő: két és félszer több orosz katonával kellett farkasszemet nézniük a magyaroknak egy hosszú frontszakaszon; ötször akkora volt az orosz tüzérség, mint a magyar; és majdnem másfélszer több tankkal rendelkeztek. – Ha ezeket figyelembe vesszük, megállapíthatjuk: reménytelen helyzetben volt a magyar hadsereg – szögezte le Rózsa György.

doni_emlekezes_20190114_vcs_03.jpg

– A Donnál elesett magyar katonák számáról megoszlanak a vélemények, 90 és 140 ezer közé teszik a történészek. Egy dolog azonban bizonyos: ez egy szörnyű katasztrófája a magyar történelemnek. Azokra a honvédekre emlékezünk most, akik hazafiúi kötelességüket teljesítették a Don-kanyarban. Emléküket örökké megőrizzük – zárta beszédét a főlevéltáros.

doni_emlekezes_20190114_vcs_01.jpg

A megemlékezésen Kühne Katalin mondott verset, imát pedig Szabó Sándor református lelkész.

Az esemény koszorúzással zárult, a megemlékezés virágait a megyei kormányhivatal, a megyei közgyűlés, Miskolc önkormányzata, pártok, valamint egyesületek, civil szervezetek képviselői helyezték el a kopjafánál.

minap.hu