Házakat dózerolnak Miskolcon, hogy az Y-híd segíthesse majd a közlekedést

2015.07.01 13:41

Bontják a MÁV-telepet. Augusztusig 16 házat dózerolnak el, itt épül majd fel a Martinkertváros és Tiszai pályaudvart összekötő Y-híd. Ez tehermentesíti majd a Búza teret, és az ipari parkokhoz is könnyebb lesz így eljutni. A területen élő családok komfortosabb lakásokat kapnak az önkormányzattól.

Már markoló bontja az egyik ház falát a MÁV-telepen. A régi épület lakói már be is költöztek a magasabb komfortfokozatú önkormányzati lakásba. A területen épül fel a Martinkertvárost és a Kandó Kálmán teret összekötő Y-híd.

– Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a MÁV Zrt-vel és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelővel – mondta Menyhárt Szabolcs, a Vagyonfelügyeleti Osztály vezetője – annak érdekében, hogy a későbbiek során a teljes MÁV-telep eltűnhessen, és gyakorlatilag a Kandó térig átadhassa helyét az új infrastrukturális beruházásoknak.

Az Y alakú hidat a martinkertvárosi felüljárónál építik meg, így a környéken élők is gyorsabban juthatnak majd el a belvárosba. A Tiszai pályaudvarnál kialakítanak egy többszintes aluljárót is. Így a tömegközlekedés is egyszerűbb lesz, de a Vörösmarty út felől érkező átmenő forgalom is a Búza tér elkerülésével juthat el a József Attila útra. Az átépítés gazdasági szempontokból is nélkülözhetetlen.

– Nehéz belátni talán elsőre – mondta Kiss János alpolgármester –, hogy egy önmagában álló közlekedésfejlesztés később a gazdaságfejlesztéssel összefüggésben milyen fontos lesz. Tehát megfelelő közlekedési sebesség nélkül nem lehet majd a munkaerőt eljuttatni azokhoz az ipari fejlesztési területekhez, amelyek a városfejlesztési programjában benne vannak.

Az első ütem augusztus végéig tart, ezalatt16 házat bontanak le, de a teljes területet rendbe szeretné tenni az önkormányzat.

minap.hu