Házkutatás a csengeri asszony családjánál

2018.11.30 06:53

Ha nem is vihar gyorsasággal, azért halad a nyomozás a csengeri asszonyként elhíresült Szabó Gáborné ügyében, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. A csalással gyanúsított nő ugyan a legutolsó kihallgatásán kijelentette, hogy nem kíván többé vallomást tenni, de a Nemzeti Nyomozó Iroda természetesen ettől nem áll le. 

 
Szerdán például házkutatást tartottak Szabóné két Budapesten élő fiánál, valamint a Csengeren tartózkodó lányánál is, értesült a hírklikk.hu. Arról természetesen nincs információnk, hogy a nyomozók találtak-e valamit, az mindenesetre meglepő, legalább is laikus számára, hogy nyolc hónappal az ügy kirobbanása után tartanak házkutatást.
 
A hatóság egyelőre semmilyen aktivitást nem mutat Kósa Lajos esetében; tudósítottunk már róla, hogy Szabóné ügyvédje, Helmeczy László több ízben is kezdeményezte az országgyűlési képviselő tanúkénti kihallgatását.
 
Helmeczy több okból is fontosnak tartaná, ha ez az aktus megtörténne: állítása, és némely dokumentumok tanúsága szerint Kósa Lajos, az egykori debreceni polgármester, majd  Fidesz frakcióvezető és később miniszter, több szálon is kapcsolódik Szabó Gáborné örökségi ügyéhez.
 
A rendőrség most azt állítja, hogy a csengeri asszony egy mesés, 1300 milliárd forintnyi örökségre hivatkozva csalt ki pénzeket különböző emberektől, maga Kósa Lajos is csalónak minősítette a nőt, ugyanakkor cáfolhatatlanul ott áll a bizonyíték, a közjegyző előtt aláírt közokirat, hogy Kósa elvállata a pénz jó befektetésére szóló megbízást. És annak a dokumentumnak sem cáfolták az eredetiségét, amely nyolcszáz millió forinttal jutalmazta volna előbb Kósa Lajos feleségét, utóbb pedig édesanyját.
 
Azóta újabb dokumentum létéről is rebesgettek jól értesültek; ez arról szólna, hogy maga a politikus is részesült volna valamilyen javakban. Arra is emlékszünk, hogy a képviselő előbb  elismerte a Szabónéval kötött megállapodás valódiságát, utóbb azonban mindent hamisként minősített a nyilvánosság előtt. Éppen ezért is tartaná Helmeczy halaszthatatlanul fontosnak Kósa meghallgatását, tanúként ugyanis igazmondásra kötelezett.
 
Arra a kérdésre, hogy ez miért nem történik meg az ügyvéd nem tudott válaszolni, illetve annak a gyanújának adott hangot, hogy Kósa Lajost, mint az országgyűlés rendészeti bizottságának elnökét módfelett kínos lenne a nyomozók számára kihallgatni. Mégpedig azért lenne kínos, állítja Helmeczy, mert ennél a bizottságnál kell a rendőrség vezetőinek is beszámolniuk a tevékenységükről.
 
Újság még egyébként Szabó Gábornéval kapcsolatban az is, hogy megtörtént az orvosszakértői vizsgálata is, a nő számára eredménytelenül: visszavitték őt a nyíregyházi börtönbe, ahol különben fegyelmi elé is fogják állítani, mivel megsértette a börtön szabályait, üzenetet juttatott ki egy rabtársa kérésének eleget téve.
 
Szerző: Németh Péter
hirklikk