Házkutatás a Momentumnál - Több százmilliós költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoz a NAV

2019.10.31 05:51

A folyamatban lévő ügyről azonban további részleteket nem hozhat nyilvánosságra a hivatal.

Fotó: Pavel Bogolepov / nepszava.hu

 

Szerda reggel a Momentum Mozgalom budapesti központjába becsöngetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vizsgálati osztályának négy munkatársa, „mert kutatást, motozást és lefoglalást rendeltek el” a párt ellen – adta hírül a szervezet közleménye. A vád költségvetési csalás. - Számítottunk valami hasonló lépésre, hiszen tudtuk, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) még februárban feljelentést tett velünk szemben, készültünk is rá és minden elszámolásunk, dokumentumunk rendben van – felelte a Népszava érdeklődésére a párt elnöke.
 
Fekete-Győr Andrást és munkatársait azonban meglepte az időzítés, hogy épp az orosz elnök budapesti látogatásának napján jelentek meg náluk a nyomozók, hiszen – mint mondta – az ilyen rajtaütések, a civilek, ellenzéki pártok, tisztességes emberek vegzálása közismerten megszokott Putyin rendszerében, és bármilyen szomorú és furcsa párhuzam, de ezek szerint Magyarországon is. Október 13-án a Fidesz vereséget szenvedett – jelentette ki -, ami egy új helyzet számukra. Ha egy autoriter rendszer úgy érzi, hogy szorongatják, hogy gyengül, igyekszik besározni azt, aki kezd a nyomába érni – értékelte a helyzetet lapunknak az elnök, aki szerint ezért akarja az Orbán-kormány ellehetetleníteni, fárasztani, nyomasztani a Momentumot.
 
A NAV nyomozói nem mondták, hogy miért mentek a Múzeum körúton lévő irodába, de mindent megnéztek, minden fiókot kihúztak, másfél órát kutattak, majd átmentek a párt elszámolásait végző könyvelőirodába, ahol a pénzügyi dokumentumok vannak és ott lefoglaltak ezer oldalnyi papírt. 
 
Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre a NAV sajtóirodája azt a választ küldte, hogy az Állami Számvevőszék feljelentése alapján több százmillió forintos költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak. A folyamatban lévő ügyről azonban további részleteket nem hozhat nyilvánosságra a hivatal – tették hozzá. 
 
Az Állami Számvevőszék ellenben részletes közleményben reagált, mondván: az ÁSZ a 2018. évi országgyűlési választás kampánypénzeinek ellenőrzése során arra jutott, hogy a Momentum Mozgalom mintegy 500 millió forint költségvetési támogatás törvényes felhasználását nem igazolta, illetve azt követően sem bocsátott az Állami Számvevőszék rendelkezésére semmilyen a kampánypénzek szabályszerű felhasználását igazoló bizonyítékot; szerződést, számlát, bizonylatot.   
 
Fekete-Győr András ezt vitatja és lapunknak azt nyilatkozta, hogy az ÁSZ a 2018-as parlamenti választási kampány minden anyagát megkapta, a Momentum a legrészletesebb elszámolást tette közzé, valamennyi, a kampányhoz kapcsolódó számla elérhető a honlapjukon. (Az egyszerűbb elérés érdekében most kitették az oldal címlapjára a csomagot.)
 
Az ilyen nyomozások azonban alkalmasak rá, hogy sokáig elhitessék a jobboldali táborral: vaj van a sikeres párt vezetőinek füle mögött. Felkészülnek rá, hogy akkor is folytatni tudják a munkát, ha a tavaly októberi lépéshez hasonlóan ismét felfüggesztik a negyedévente 12 millió forintos költségvetési működési támogatás folyósítását – felelte kérdésünkre Fekete-Győr. Minden helyi és EP képviselőjük hozzájárul a párt kiadásaihoz, tagdíjat már több mint háromezren fizetnek, „és vannak nagyvállalkozók is, akik hisznek egy új, nyugatias világban és ha kell, segítenek” - nyugtatta a Momentum híveit, hozzátéve, hogy „sok pénz kell a politikához, de nem annyi, amennyit a Fidesz elkölt”.
 
Több feljelentés is van
 
A Momentum ellen az ÁSZ még 2019. január közepén feljelentést tett, amit akkor sem volt vissza, amikor a párt februárban megküldte az Állami Számvevőszék részére a gazdálkodás törvényességének kereteit igazoló dokumentumokat.
 
Közben az egyik kormánylap cikke nyomán Tényi István is beadvánnyal fordult a IX. kerületi ügyészséghez, ahonnan azt a Budapesti Rendőr Főkapitányság (BRFK) korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályára továbbították . A BRFK 2019 áprilisában írott levelében arról értesítette Tényit és az ügyészséget, hogy az ügyet áttette a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Közép magyarországi Bűnügyi Igazgatóságához. A levélben a rendőrök megpendítik, hogy ekkor már eljárás volt a NAV-nál a párttal szemben költségvetési csalás gyanújával, mivel a párt a 2018-as választásokra kapott költségvetési összegeket „a jóváhagyott céltól eltérően” használta fel, illetve valótlan nyilatkozatot tett a pénzeszközök felhasználásáról. 
 
Gulyás Erika, Batka Zoltán
nepszava.hu