Hegyi vigalmi negyedet húznának fel Miskolc szívében

2015.04.05 09:21

Az Avas hegytető teljes rehabilitációjával (park és szabadtéri színház), a kilátó építészeti rekonstrukciójával és belsőépítészeti megújításával, valamint új beruházásokkal (libegő, a világ kilátóinak makettjei, Pfliegler villa konferencia központként való újraépítésével) új zöld oázist hozna létre Miskolc központjában az Avasi kilátó fejlesztési projekt. A rendkívül ambiciózus beruházás már a jövő évben megvalósulhat. Mutatjuk a látványterveket!

Az Avasi kilátó fejlesztési projekt célja - a honlap szerint - a XIX. századi vigalmi negyed derűjének felélesztése a város szívében, illetve a városrész bekapcsolása Miskolc vérkeringésébe. "Olyan városnegyed nyílik ki az Avasi kilátó körül a hegytetőn, amelyben a nyüzsgéssel teli élet és a szalon vendégeinek szellemisége az elegancia és a társasági élet fellegvárává varázsolja a kilátót a régióban" - olvasható.

A projekt beruházási koncepciója az Avas tető teljes rehabilitációját, a kilátó építészeti rekonstrukcióját és belsőépítészeti megújulását, valamint új fejlesztéseket foglal magában. A beruházás leglátványosabb eleme magának a kilátó épületének a teljes felújítása, korszerű fénytechnikával, és a teraszszintre vezető lift kialakításával. A '20-as évekből újjáéledő Pfliegler villában konferenciateremet, a múlt századból ott maradt amfiteátrum restaurálásával pedig színpadot is létrehoznának. Új beruházásként egy ligetes parkba rendezett "A világ kilátói" épületszobor is helyet kapna az Avason. A parkot és a kilátót egy libegő segítségével kötnék össze a belvárossal.

A tervezett rekonstrukció nem a korábbi dizájn felfrissítését célozza, hanem egy nagyvonalú átalakulást az európai építészet jegyében, mert a XXI. század elején nem lehet régieskedő épületet erőltetni egy városra" - áll a 2017-es jövőt bemutató aloldalon. A projekt ütemterve szerint 2015 első felében sor kerül a beruházási tervek és koncepció véglegesítésére a városvezetéssel, majd 2016-ban valósulhat meg a fejlesztés.

A finanszírozási koncepció azon a pénzügyi terven alapszik, hogy több száz "lokálpatrióta reálgazdasági szereplő", akik erősen kötődnek Miskolchoz, olyan kisösszegű befektetéssel vesz majd részt a beruházásban, amely "egyáltalán nem megterhelő az egyes szereplőknek, de jelentős a beruházás összértékét tekintve".

portfolio.hu