"Helikopterező politikusok, lebukott fideszesek" - Évet értékelt az ellenzék

2016.12.30 17:54

Az év utolsó előtti napján évet értékelt az ellenzék, a visszatekintésekből pedig nem maradhatott ki a Fidesz munkájának összegzése. Az MSZP szerint 2016 a bukások és a lebukások éve volt a kormánynak, amely szerintük az oktatás területén szenvedte el a "legnagyobb hasra esést". Az LMP úgy fogalmazott, hogy a Fidesz minden 2010 óta megkezdett reformjáról kiderült idén, hogy zsákutcába vezetett, a Párbeszéd pedig kijelentette, hogy 2016 a tényeken túli politika éve volt a világban és a valósággal ellentétes politikáé Magyarországon. A Fidesz mindeközben csak egy újabb "elmúltnyolcévezést" sütött el.

A baloldal közös tüntetése október 23-án

Illusztráció: Molnár Ádám

 

 MSZP: a lebukások éve volt 2016 

Kunhalmi Ágnes, a szocialisták országgyűlési képviselője és fővárosi elnöke pénteken Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, idén "csúnyán lebuktak helikopterező politikusok, jachtozó Mészáros Lőrincek, közpénzen szeretőt tartó fideszes jegybankelnökök, nemzetközileg körözött bűnözővel kokettáló miniszterelnök" is. Az ellenzéki politikus a sajtószabadság elleni példátlan támadásnak nevezte a Népszabadság bezárását, az ország szempontjából ugyanakkor az oktatási rendszer színvonalának romlását nevezte a legkárosabbnak. Kiemelte, a legutóbbi PISA-teszt rossz eredményei bebizonyították, hogy a Fidesz célja az ország elbutítása, holott Magyarországnak az itt élők tudására kellene építenie gazdaságát.

"A rendszerváltás óta először üzeni egy miniszterelnök nyíltan a magyaroknak, hogy az életben való előrelépés kulcsa nem a tudás, hanem a lopás" - fogalmazott a szocialista képviselő. Kunhalmi Ágnes kérdésre válaszolva kijelentette, az MSZP hivatalos álláspontjához hasonlóan nem ért egyet Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök azon kijelentésével, hogy a szocialistáknak a Jobbikkal is össze kellene fognia a Fidesz legyőzéséhez.


LMP: zsákutcába futott Fidesz-reformok

Az LMP szerint a Fidesz minden 2010 óta megkezdett reformjáról kiderült idén, hogy zsákutcába vezetett. Gál József, az ellenzéki párt szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta, a kabinetnek elsőként szakítania kell a külföldi nagyvállalatok érdekeinek feltétel nélküli kiszolgálásával, helyette pedig a hazai kis- és középvállalkozásokat kellene támogatnia. Az LMP szóvivője emellett megkésettnek és kevésnek nevezte a kormány béremelési programját, tovább megjegyezte, a bérválság a Fidesz elhibázott gazdaságpolitikája miatt alakult ki.

Magyarország versenyképességének növeléséhez nem korrekcióra, hanem teljes irányváltásra lenne szükség - jelentette ki Gál József, aki példaként említette, hogy az LMP egy lépésben a létminimum fölé emelné és adómentéssé tenné a minimálbért, amivel eltörölné az "igazságtalan és rossz" egykulcsos szja-rendszert. Az LMP szóvivője aláhúzta továbbá, pártja 2017-ben is azért dolgozik majd, hogy bebizonyítsa,
a bérválság felszámolása mellett Magyarországon is megoldható a minőségi közoktatás és egészségügy, de a Fidesz alkalmatlan ezek megvalósítására.

PM: 2016 a valósággal ellentétes politika éve volt

A Párbeszéd szerint 2016 a tényeken túli politika éve volt a világban és a valósággal ellentétes politikáé Magyarországon. Tordai Bence, az ellenzéki párt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, miközben a Fidesz az ország erősödéséről beszél, a valóságban Orbán Viktor miniszterelnök és a nagyobbik kormánypárt "oligarchái és strómanjai" gazdagodnak, a többiek szegényednek és leszakadnak. Míg arról van szó, hogy Orbán Viktor ajándékot oszt a nyugdíjasoknak, a jövő évi drágulás miatt a nyugdíjak reálértéke csökken, vagyis pénzt vesznek el az idősektől - jelentette ki.

Úgy folytatta: miközben a személyi jövedelemadó kulcsa csupán egy százalékponttal mérséklődött, a nagyvállalatok adóját tízzel csökkentik, vagyis a kormány nem az emberek érdekeit képviseli. Az egészségügy év végi válságkezelésére csupán 15 milliárd forintot fordítanak, míg a fociklubok 50 milliárdot kapnak; az oktatási rendszer pedig megbukott - sorolta kifogásait. A szóvivő hangsúlyozta, hogy bár a Fidesz úgy érzi, tettei nem járnak majd következményekkel, a jelenleg folytatott politikának nincs hosszú távú jövője. Tordai Bence úgy értékelt:
2017 a kijózanodás éve lesz. A Párbeszéd továbbra is az alapjövedelem és az alapnyugdíj bevezetéséért, az óriásvagyonok kemény megadóztatásáért és a "narancsgalléros" bűnözők börtönbe juttatásáért fog küzdeni - mondta.

A Fidesz jóízűen "elmúltnyolcévezett"

A baloldal kormányzásának nyolc éve alatt nem becsülték meg az embereket, nem fizették meg a munkájukat, és ha újra kormányra kerülhetnének, újra emelnék az adókat, így csökkenne az emberek fizetése - mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. A balliberális kormányzás időszakában megduplázódott a munkanélküliség, kétszázezer ember veszítette el a munkáját, egész országrészek tengődtek segélyen, aki pedig dolgozott, azt agyonadóztatták, elvették a dolgozóktól a családi adókedvezményt, a közszférában dolgozóktól pedig egyhavi bért vontak el, és évekre befagyasztották a bérüket. Nyolcéves kormányzásuk alatt a minimálbér épphogy csak emelkedett, s a magas adók és az infláció miatt a fizetések vásárlóereje többnyire romlott vagy stagnált - fűzte hozzá. Szerinte a baloldal a bukása után nem tanult semmit, és ugyanott folytatná, ahol korábban abbahagyta, hiszen most is adóemeléseket akarnak, és a mostani 15 százalékos szja-kulcs helyett visszaállítanák a 30-38 százalékos felső adókulcsokat is, továbbá újra eltörölnék a családi adókedvezményeket, amivel a munkavállalók jelentős részének csökkentenék a fizetését. A legalacsonyabb keresetűek sorsa soha nem érdekelte a szocialistákat, kormányzásuk nyolc éve alatt, 2002 és 2010 között kevesebbet emeltek a minimálbéren, mint a mostani kormány négy év alatt, 2010-2014 között - mondta.

nepszava.hu/mti.hu