Helybenhagyta Jakab Péter 4,4 milliós büntetését a kormánypárti többség, majd lekapcsolták a mikrofonját (+videó)

2020.11.30 18:37

Az Országgyűlés fideszes többsége hétfőn úgy határozott, hogy fenntartja Kövér László házelnök döntését Jakab Péter jobbikos képviselő 4,4 millió forintos büntetéséről. A Jobbik frakcióvezetőjét azért büntette meg Kövér, mert egy zsák krumplit tett Orbán Viktor miniszterelnök asztalára.

 
A szavazást követő felszólalásában Jakab Péter azt mondta, hogy 
 
Képviselőtársak, szégyen, hogy akkor, amikor egy ország a válság ellen küzd, akkor önök itt azzal szórakoznak, hogy 4,4 millióra büntessenek egy zsák krumpliért”
 
- emelte ki a jobbikos politikus, hozzátéve: ha egy “egy ajándék, adriai luxusjachtozást vittem volna a miniszterelnök úrnak, azt ugye elfogadta volna”.
 
Amikor az ellenzéki politikus, a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az Elios-ügyét szerette volna firtatni, akkor a kikapcsolták Jakab mikrofonját. Az Országgyűlés alelnöke, a KDNP-s Latorcai János előbb arra kérte Jakabot, hogy az ügyrendbeli felszólalását mondja, majd nem adta vissza a szót neki.
 
A döntésről és a körülményekről szóló videót az ellenzéki párt közzé is tette a Facebookon:

 

 
Az országgyűlési törvényt tavaly decemberben kormánypárti képviselők kezdeményezésére módosították, hogy szigorúbban legyenek büntethetők a fegyelmi szabályokat megsértő parlamenti képviselők. Legsúlyosabb esetben hathavi tiszteletdíj-elvonással lehet sújtani egy képviselőt.
 
Az új szabályok hatályba lépése óta most, Jakab Péterre szabta ki a házelnök a legmagasabb összegű bírságot.
 
mti.hu / alfahir.hu