Helyek, ahol nagy nyugdíj nélkül is élhet

2016.08.28 09:24

Az ember mindig kacérkodik a gondolattal, hogy hol fogja eltölteni nyugdíjas éveit. Sokan akarnak kiszakadni a panelből, és pihenéssel tölteni a jól megérdemelt éveket. De olyan is akad, aki ennél is többre vágyik.

Európa az élen

A MarketWatch segítségével összegyűjtöttünk 10 olyan helyet, ahova úgy is visszavonulhatsz, hogy nincs álomnyugdíjad.

Valószínűleg az álmodozásban az a jó, hogy olyan helyekre gondolunk, amiket nem ismerünk. Idén egyik helyszín sem tudta letaszítani a trónról az első helyezettet, a portugáliai Algarve városát a festői tengerparttal.

Ha megnézed a listát észre fogod venni, hogy 4 helyszín európai, 3 észak-amerikai. Kettő helyezkedik el a karibi térségben és 2 Közép-Amerikában, és végül egy Ázsiában. Íme a top 10-es lista.

    1.      Algarve, Portugália
    2.       Valetta, Málta
    3.      Puerto Vallarta, Mexikó
    4.      Cayo, Belize
    5.      Ljubljana, Szlovénia
    6.      Kota Kinabalu, Malajzia
    7.      Playa del Carmen, Mexikó
    8.      Kréta, Görögország
    9.      Las Terrenas, Dominikai Köztársaság
    10.   Ambergris Caye, Belize


A Live and Invest Overseas listája szubjektív és objektív tényezőket is figyelembe vett. 12 kategóriába gyűjtötték a helyi adatokat kezdve az éghajlattól az egészségügyi ellátás költségein át egészen a megélhetésig és a szórakozásig, és azonos súlyt kaptak, ezen kívül pedig helyieket is megkérdeztek.

    „Algarve  és Valetta minden kritériumnak megfelelt” – mondta a Live and Invest egyik szerkesztője.

Miért pont ezek vannak a listán?

Hogy miért Algarve és Valetta? Mert mindenük megvan, amit egy nyugdíjas csak kívánhat. Jó időjárás, barátságos környezet, remek egészségügyi ellátás és rendkívül kedvező megélhetési költségek. (Havi 1400 dollárból, azaz ha 274 dolláros árfolyamon számolunk, 383 600 forintból kényelmesen megélhetünk.)

Az ingatlanok alul értékeltek és akciósak, még az óceánhoz közeliek is. Hála a brit jelenlétnek angolul is jól beszélnek a helyiek. Jó az infrastruktúra és nincs is olyan messze.

Valetta, Málta fővárosa a mediterrán Európa netovábbja az időjárás, a kultúra, az étel, és a történelme miatt.
Mit hoz a jövő?

Sokszor elgondolkodunk, hogy vajon meg tudjuk ezt majd engedni magunknak? Ha előre gondolkodunk, van rá esély. Bár ki tudja hány év, mire összeomlik a nyugdíjrendszerünk. Sőt, lehet mire odakerülünk már az eurót is bevezetik nálunk. A kérdés, hogy ez nekünk jó, vagy rossz lesz?

Mindenesetre az euró épp hanyatló szakaszban van. Ha a jegybank nem gyengíti meg a forintot, kacérkodhatunk a költözés gondolatával.
Akik lecsúsztak

Főleg azért maradtak le egyes helyek a listáról, mert az élet drágább lett ott. Ezért például Cuenca és Ecuador sem szerepel a 2016-os toplistán. De nem csak ők maradtak le.

    A tavalyi lista eleje
    Medellín, Kolumbia; Pau, Franciaország; Abruzzo, Olaszország; George Town, Malajzia; Chiang Mai, Thaiföld


De a tárgyilagosság is hozzájárult. Sokkal több objektív szempontot vettek figyelembe a lista készítői. Nagy hangsúlyt fektettek a kutatásra, és az adatelemzésre.

    „Azt ne felejtsük el, hogy egyik hely sem tökéletes” – mondta Lief Simon. Például Valettában nem túl jó a levegő minősége, a két belizi hely esetében az egészségügyi ellátás kifogásolható, és Kota Kinabaluban az infrastruktúra hagy kívánni valót maga után.

És persze nem vagyunk egyformák, így a rangsor nem biztos, hogy mindenki igényének megfelel.

tozsdeforum.hu