Hende bevallotta, miért mondott le

2015.09.13 05:22

Lemondásának körülményeiről is beszélt Hende Csaba Szombathelyen szombaton este a Polgári esték elnevezésű civil rendezvényen.

Súlyos kritika a háttérben
A volt honvédelmi miniszter kijelentette: a hétfői kormányülésen súlyos kritika érte a honvédség tevékenységét a műszaki határzár építésében, miután pedig meggyőződése, hogy az építést végző katonák nem hibáztak, úgy érezte, hogy a felelősséget miniszterként neki kell vállalnia, ezért ajánlotta fel a lemondását. Szavai szerint a katonák augusztus elsejétől az öt hőségriadó közepette is hősiesen végezték a munkájukat, építették az első védelmi vonalat, most pedig építik a másodikat.

Amikor a miniszternek távoznia kell
Megjegyezte: vannak a politikában olyan helyzetek, amikor egy miniszternek le kell mondania. Japánban például ha késnek a vonatok, lemond a közlekedési miniszter. Igaz ugyan, hogy nem ő állítja a váltókat és nem ő vezeti a mozdonyt, de az egészért mégiscsak ő felel - fogalmazott.

Hozzáfűzte: Szombathely országgyűlési képviselőjeként büszke arra, hogy öt és fél éven keresztül honvédelmi miniszterként is szolgálhatta az országot.  Elmondta, kormánypárti képviselőként választókerületében továbbra is Szombathelyért és a szombathelyiekért kíván dolgozni.

Korábban írtuk: Váratlanul, vélhetően egy indulati vita nyomán távozott posztjáról Hende Csaba. Forrásaink szerint a szerb-magyar határon épülő kerítés miatt Orbán Viktor megharagudott a honvédelmi miniszterre, ezért hétfőn elfogadta lemondását.

A hivatalos tájékoztatás szerint a kormány nemzetbiztonsági kabinetje áttekintette az illegális bevándorlással kapcsolatos helyzetet, ezen belül beszámolót hallgattak meg a magyar-szerb határon épülő ideiglenes biztonsági határzár készültségi állapotáról. A honvédelmi miniszter a kabinet ülését követően nyújtotta be lemondását a miniszterelnöknek, amelyet Orbán el is fogadott. A kormányfő ezek után gyorsan felkérte Simicskó Istvánt a honvédelmi miniszteri feladatok ellátására.

Mások szerint azonban a történtekben közrejátszott az is, hogy a katonák számára nehezen elfogadható a honvédelmi törvény készülő módosítása, mely értelmében lényegében rendőrségi jogosítványokat kap a testület. A hétfőn távozott tárcavezető a múlt héten, éppen a törvénymódosítás kapcsán közölte, az sem fogja megengedni fegyvertelen tömeg fegyverrel való oszlatását. Hende arra is figyelmeztetett, hogy az alaptörvényt kell módosítani, ha katonát akarnak sorozni Magyarországon, amit Rogán Antal jogászkodásnak nevezett.

nepszava/mti.hu