Hétfőn 13 órakor csenget be Kövér László

2015.02.15 20:48

Kezdődik a parlamenti tavasz, először egy kétnapos munkahéttel, ha minden igaz. Kövér László házelnök azonban változtatásokat kezdeményezett.

Hétfőn kezdődik az Országgyűlés tavaszi ülésszaka. Az első ülés várhatóan kétnapos lesz, hétfőt követően szerdán tanácskoznak majd a képviselők.

A hétfő délután egy órakor kezdődő ülésen a Ház megemlékezik a januárban elhunyt Lasztovicza Jenő fideszes országgyűlési képviselőről, ezután napirend előtti felszólalások következnek, majd döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről – derül ki a parlament honlapján pénteken közzétett napirendi javaslatból.

Kövér László házelnök az előző napi házbizottsági tanácskozáson tett javaslatot új munkarend kialakítására. Ez alapján az Országgyűlés két hétre fogadná el napirendjét. Az egyik héten hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön lennének plenáris ülések, míg a másik héten csak a hét első napján.

Az Országgyűlés oldalán elérhető munkarendjavaslat szerint márciustól indulna az új ülésezési rend, és kisebb – például ünnepek miatti – eltérésekkel e szisztéma szerint zajlana a tavaszi rendes ülésszak, amely június 15-én érhet véget.

Hétfőn a munkarendi, majd a napirendi javaslatról való döntés után interpellációkkal, azonnali kérdésekkel és kérdésekkel folytatja munkáját a plénum.

 

Lázár János asztalra teszi
Ezt követően várhatóan négy javaslatot vitatnak meg a képviselők, köztük a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Lázár János és parlamenti államtitkára, L. Simon László előterjesztését az alkoholok jövedéki biztosítékának húszmillió forintra csökkentéséről.

Megvitatják azt a szintén kormánypárti indítványt is, amely alapján a kiskereskedelemben százszázalékos bérpótlék illetné meg a munkavállalót, ha vasárnap dolgozik.

Emellett jogállási tárgyú törvények módosítása és egy nemzetközi megállapodás lesz napirenden a tervek szerint.

Most akkor ki kell-e takarni a rendőröket? Rendet raknak
A szerdai ülésnapra előzetesen két kormányzati törvényjavaslat általános vitáját vették fel. Az egyik a polgári perrendtartásról szóló törvény módosítása – amely alapján a sajtó-helyreigazításhoz hasonló eljárás védené a képmáshoz fűződő jogokat –, a másik a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos indítvány.

mti.hu