Hétfőn elkezdődik a fakivágás az avasi református templom előtti területen

2015.02.15 16:00

A tájidegen növények helyére alacsony növésű, nem mély gyökérzetű fákat, cserjéket terveznek ültetni.

Hétfőn elkezdődik a fakivágás az avasi református templom előtti területen, tájékoztatta lapunkat a miskolci önkormányzat. Első körben öt bálványfát vágnak ki a szakemberek. Azokat a fákat vágják ki, amelyek táj­idegenek, helyükre új növényeket telepítenek. A mostani program a történelmi Avas fejlesztésének része: az önkormányzat szeretné „a belváros szerves részévé tenni a városrészt”, a növényzet kezelésével a város felől láthatóvá válik „az önmagában is attrakciót jelentő terület”.

A probléma – a talaj csúszása – már az ’50-es évek óta fennáll, ezt kezelni csakis a megfelelő zöldnövényzettel lehetne, a támfalépítés erre nem elég. F. Nagy Zsuzsanna
 
Sürgős, indokolt
A tájidegen fák kivágása és újakkal való pótlása nem újdonság. Írtunk a tervekről már 2005-ben is (vitát váltott ki a természetvédelmi szakemberek részéről), 2012-ben viszont egyenesen arról számoltunk be, hogy 95 fát – akácot, bálványfát, többféle juhart – vágnak ki, hogy a partfalcsúszásokat, pinceomlásokat kezelni tudják. Az akkori megoldásra rímel az önkormányzat múlt havi közleménye is, amely arról ír, hogy a kö zelmúltban elkészült az avasi fák felülvizsgálata. Eszerint a fák legnagyobb része amellett, hogy tájidegen, gyökérzetével veszélyezteti a pincéket, valamint a hegyoldalt, amelynek lassú csúszásában jelentős szerepet játszik. A növényzetcserét sürgősnek és indokoltnak tartják. A régi fák helyébe alacsony növésű és nem mély gyökérzetű fák, cserjék kerülnek majd, amelyek nem akadályozzák a kilátást, fogalmaznak.

F. Nagy Zsuzsanna, az Ökológiai Intézet munkatársa lapunknak elmondta, ők maguk is egyetértenek a növényzet cseréjével. Mint mondta, a probléma – a talaj csúszása – már az ’50-es évek óta fennáll, ezt kezelni csakis a megfelelő zöldnövényzettel lehetne, a támfalépítés erre nem elég.

Társadalmi vihar
A gyakorivá vált csúszások okai ugyanis szerinte is a tájidegen növényzetben keresendők, valamint az Avas beépítésében. Az más kérdés, jegyezte meg, hogy szerinte felháborodást válthat ki a miskolciakban a fák tömeges (még ha indokolt is) kivágása. Ez elkerülhető lenne, ha Miskolc elkészíttetné a város fakataszterét, amely során egy adatbázisban tárolnák a meglévő faállomány adatait, s azt, hogy melyikkel mikor mi a teendő.

S hogy milyen fákkal, növényzettel kellene pótolni a most kivágottakat? A szakember szerint őshonos fákkal, így bükkel, kocsányos és kocsánytalan tölggyel, valamint cserjékkel: sommal, mogyoróval, galagonyával.

eszak.hu
Hajdu Mariann