Hétfön kezdődik a quaestoros ügyfelek kifizetése

2015.07.12 20:21

Indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása, az ügyfelek levélben kapnak tájékoztatást. Az egyéb értékpapírok tulajdonosainak és a hatmillió forintnál nagyobb összeget vesztett befektetőknek még várniuk kell.

Hétfőn indul a Quaestor-kötvényesek kártalanítása a Befektetővédelmi Alapot (Beva) terhelő rész kifizetésével. A fiktív kötvények miatti pénzkövetelést fizeti ki először a Beva a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapján (QA) keresztül. Az összeghatár egyenként húszezer euró, ami nagyjából hatmillió forintot jelent, a csaknem 32 ezer ügyfél összesen 88 milliárd forintot kap – tájékoztatta a QA a távirati irodát. Az ügyfelek személyre szóló levélben kapnak tájékoztatást arról, hogy az általuk benyújtott kártalanítási igény után milyen mértékű összeget kapnak, illetve a kárrendezés számításának módjáról is. A 32 ezer károsultból a húszezer eurós kifizetés 22 ezer embert teljes egészében kártalanít. A kötvényesek május 6. és június 5. között nyújthatták be igényléseiket, az egyéb értékpapírok tulajdonosai egy másik eljárásban, május 22-től kérvényezhetnek és egy év áll rendelkezésükre.

A százezer euróig (harmincmillió forintig) fennmaradó további követeléseket a QA később teljesíti. Ennek oka az, hogy az összesen százmilliárd forintos tétel kifizetése csak az Alkotmánybíróság döntése és az ahhoz igazodó, esetleg szükséges jogszabályi változások ismeretében folytatódhat.

A QA a napokban jelezte, hogy a fenti eljárás miatt nem jutott hitelhez sem a Magyar Nemzeti Banknál, sem más pénzpiaci szereplőnél, ezért kényszerül késleltetni a hatmillió forint feletti kifizetéseket. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a Quaestor-törvényben rögzített kárrendezést megtámadták a bankok az Alkotmánybíróságon. Mint fogalmazott: a bankárok többször kinyilvánították, hogy nem tartják igaz­ságosnak a kártalanítást, és a Magyar Bankszövetség is ezt az álláspontot képviselte.

Az AB eljárásának nincs halasztó hatálya Szakács László, az Ország­gyűlés költségvetési bizottságának szocia­lista tagja szerint, aki megjegyezte: a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB mulasztott a brókerügyben, mert a megfelelő felügyeleti eljárásokat nem hajtotta végre, lehetővé téve ezzel a fideszes brókercégek csalását. A Fidesz-frakció kiemelte, a kártalanítást a bankok akadályozzák, a csaló brókerek pártján pedig a szocialisták állnak, hiszen nemmel szavaztak a pénzügyi szolgáltatók felügyeletét szigorító törvényre.

A Beva azt közölte, hogy száztízmilliárd forintos, három hónapos áthidaló hitelt vesz fel a jegybanktól a folyamatban lévő kártalanítási eljárások (Buda-Cash, Hungária Értékpapír Zrt., Quaestor) miatt szükségessé vált kifizetésekre.

A Quaestor Értékpapír Zrt. tevékenységi engedélyét a jegybank március 10-én függesztette fel részlegesen, és felügyeleti biztost rendelt ki céghez. Előző este a Quaestor-csoport kötvénykibocsátó cége, a Quaestor Financial Hrurira Kft. öncsődöt jelentett. A jegybank szerint a Quaestor Hruria Kft. 210 milliárd forint vállalati kötvényt bocsátott ki, ebből vélhetően 150 milliárd forintnyi volt fiktív. A kötvényeket a csoport értékpapír-kereskedő cége forgalmazta.

A Quaestor ügyében március 11-én nyomozás indult, később a Nemzeti Nyomozó Iroda három személyt őrizetbe vett üzletszerűen elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmény gyanúja miatt.

napigazdasag.hu