Hétfőtől újra Mobilitási Hét Miskolcon

2018.09.17 06:55

Hagyományosan az úgynevezett eljutási versennyel kezdődnek el hétfőn reggel a Miskolci Mobilitási Hét rendezvényei. De ahogy megszokhattuk, ezúttal is tartanak városrészi mobilitási napokat, amik lehetőséget adnak arra, hogy a helyben élők – gyermekek, szülők, kismamák, nyugdíjasok – is könnyebben bekapcsolódhassanak a programba.

A Mobilitási Hét programjai, már a hétfői megnyitó előtt tartanak egy bükki kerékpáros teljesítménytúrát „Autó nélkül a természetben” címmel, szeptember 16-án, vasárnap reggel 8 órától.

mobilitasi_het_170918ml_17.jpg

Hétfőn aztán 7 óra 10 perckor elrajtol az eljutási verseny, amiben – emlékeznek – villamos, autóbusz, autó, valamint egy kerékpáros, egy futó és egy rollerrel közlekedő miskolci versenyez egymással. Felső-Majláthról indulnak, a befutó a Városház térnél lesz. Bárki bekapcsolódhat a versenybe, jelentkezés: factoryarena@gmail.com címen. A mobilitási hetet hivatalosan hétfő reggel nyitják meg a Városház téren.

A többnapos programban szerepel még egyebek mellett „Tekerj a suliba!” iskolai mobilitási kultúraváltási program Diósgyőrben, egyetemi sportnap, Mobiltás Futás, autómentes nap és kerékpáros felvonulás is.

A szeptember 16-22. között zajló Európai Mobilitási Hét részletes programját ITT tekinthetik meg.

mobilitasi_het_170918ml_11.jpg

Miskolc önkormányzata tizenhetedik alkalommal csatlakozik az európai kezdeményezéshez, melynek segítségével évről évre egyre több miskolci figyelmét tudják felhívni a közlekedés okozta környezeti, egészségi hatásokra, az ésszerű autóhasználatra, a közösségi és alternatív közlekedési eszközök előnyeire.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi rendezvénysorozata az idén a MIX and Move! gondolat köré szerveződik, ami a különböző közlekedési formák bátor használatát, a multimodalitást ösztönzi.

A magyarországi rendezvényeket az Innovációs és Technológiai Minisztérium koordinálja. A központi rendezvények mellett városrészi mobilitási napokat is szerveznek Miskolcon, amik lehetőséget adnak arra, hogy a helyben élők – gyermekek, szülők, kismamák, nyugdíjasok – is könnyebben bekapcsolódhassanak a programba.

mobilitasi_het_170918ml_22.jpg

Az idei kampány ösztönzi az embereket, hogy ésszerűen válasszák meg közlekedési lehetőségeiket, ami gyorsabb és kellemesebb utazást eredményez. Hiszen ha okosan választjuk meg a közlekedési eszközt, azzal pénzt takaríthatunk meg, javíthatjuk az egészségi állapotunkat és védhetjük a környezetet.

A Mobilitási Hét kiemelt programjai Miskolcon:

  • szeptember 16. „AUTÓ NÉLKÜL A TERMÉSZETBEN” Bükki Kerékpáros Teljesítménytúra és „Bikesafe” regisztráció
  • szeptember 17. MOBILITÁSI HÉT MEGNYITÓ, ELJUTÁSI VERSENY
  • szeptember 18. DIÓSGYŐR Városrészi Mobilitási Nap
  • szeptember 19. EGYETEMI SPORTNAP A MOBILITÁS JEGYÉBEN
  • szeptember 20. AVAS Városrészi Mobilitási Nap
  • szeptember 21. EURÓPAI DIÁKSPORT NAP - Mobilitás Futás
  • szeptember 22. AUTÓMENTES NAP a Városház téren.

minap.hu