Hétszer annyi pénzt adott az EU a határvédelemre, mint amennyit Orbánék állítanak

2019.09.07 18:06

Csaknem hétszer több pénzt adott az EU határrendészeti, biztonsági, és migrációval kapcsolatos kiadásokra Magyarországnak, mint amennyit a kabinet állít.

Röszke, 2019. június 1.A Magyar Honvédség katonái határõrizeti feladatot látnak el Röszkénél 2019. június 1-jén.MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor / mti.hu
 
Hollik István kormányszóvivő nemrég arról beszélt, hogy Magyarország 504 milliárd forintos (csaknem 1,6 milliárd euró) határvédelmi költségei után az EU csak 6,6 milliárd forintot (20 millió eurónyi összeget) hajlandó kifizetni. Az Európai Bizottság szóvivői irodája ugyanakkor arról tájékoztatta a Népszavát, hogy a 2014 és 2020 közötti ciklusban Magyarország 110 millió euró előirányzott összeget kapott” az említett területekre, ezen felül pedig – egyedi kérelmek alapján27 millió eurót folyósítottak a rendkívüli költségekre, a teljes összeg tehát 137 millió euró.
 
Figyelemre méltó, hogy a rendkívüli uniós alapból Magyarország négyszer kért és kapott pénzt eddig. Legutóbb idén februárban a bizottság 20 millió eurót hagyott jóvá, amit a nyáron ki is fizettek, vélhetően Hollik is erre utalt. A tavaly februári eredeti magyar kérelem még 800 millió euróra vonatkozott. Ez épp a fele a kormány által közölt teljes határvédelmi ráfordításnak és egybevág azzal, hogy Orbán Viktor még 2017-ben levélben azt kérte Jean-Claude Junckertől: a kerítésépítés és a határvédelem költségeinek felét állja Brüsszel.
 
Ám, mint kiderült, a kérelmet később a magyar hatóságok maguk módosították, és ez alapján érkezett végül az említett 20 millió. „További kérelmet a magyar hatóságok nem terjesztettek elő” - írták. Valószínűleg azért, mert az Európai Bizottság egyértelművé tette: „Az EU csak az uniós jog alapján, a migrációs és menekültügyi uniós jogszabályokkal összhangban finanszírozhat projekteket. A kerítésépítés például nem alapozhatja meg az EU-támogatásra szóló jogi igényt”.
 
Kárpáti János
Markotay Csaba
nepszava.hu
 
Válságblöff: nincs magyarázat
 
Egymásnak ellentmondó állításokat tett a kormány a közelmúltban, ám ezt meg sem kísérli megmagyarázni. A közelmúltban nyilvánosságra hozott nemzeti határvédelmi stratégiában azt írták, hogy az "elkövetkező időszakban a jelenlegihez hasonló mértékű illegális migrációs tendenciák prognosztizálhatók.” Azt is világossá tették, hogy jelenleg már szó sincs válságról: 2015-ben, amikor valóban krízis volt, 456 ezer határrendészeti intézkedést hajtottak végre, tavaly viszont már csak 5600-an közelítették meg vagy lépték át a magyar államhatárt jogszerűtlenül. Ehhez képest – mint arról beszámoltunk – csütörtökön meghosszabbították a "tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet" arra hivatkozva: újabb tömegek érkeznek, amelyek a balkáni útvonalon akarnak Európa belsejébe jutni. Lapunk megkereste a Rogán Antal alá tartozó Kormányzati Tájékoztatási Központot, hogy megtudja, melyik kormányzati prognózis a helyes. Az, amelyben a jelenlegihez hasonlóan kevés menekülttel számolnak, vagy az, amelyben tömegek érkezését jelzik? Választ nem kaptunk. 
 
 
B. Z.