Hiába az eltapsolt milliárdok, Farkas Flórián ORÖ-elnök lehet

2019.10.02 10:29

Az országos roma nemzetiségi választáson Farkas Flórián vezeti a Lungo Drom listáját. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti politikust újra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökévé választhatják.

A Népszava szerkesztőségébe korábban olyan hírek jutottak el, miszerint Farkas Flórián, a Fidesz botrányokba keveredett országgyűlési képviselője ismét pályázik az ORÖ-elnökségre. Ehhez azonban módosítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat, amelyek pillanatnyilag kizárják, hogy a tisztséget parlamenti képviselő is betöltse.
 
A másik lehetőség: ha az ORÖ vezetője akar lenni, akkor meg kell válnia parlamenti mandátumától. Egyszer már, amikor az új összeférhetetlenségi szabályok életbe léptek, és döntenie kellett a két pozíció közül, Farkas Flórián az Országgyűlést választotta az országos önkormányzat helyett.
 
Elképzelhető azonban, hogy a Fideszben most inkább az ORÖ vezetőjeként látnák szívesen: a roma politikus, akiről jó ideig úgy látszott, az eltűnt felzárkózási pénzek miatt kegyvesztetté vált pártjában, ebben a formában kaphat még egy bizonyítási lehetőséget.
 
Elméletig még azt sem lehet kizárni, hogy csupán „húzónévként” került fel a Lungo Drom listájára, és végül sem tagja, sem elnöke nem lesz az ORÖ-nek. Ha viszont úgy alakul, hogy az ORÖ-elnökség kedvéért elköszön az Országgyűléstől, akkor mentelmi jogát is elveszíti. Pedig a folyamatban lévő eljárások kimenetele kiszámíthatatlan: adódhat úgy, hogy szüksége lenne még erre a privilégiumra.
 
A lap kereste Farkas Flóriánt, aki hetek óta nem válaszol a részére feltett kérdésekre.
 
hirklii.hu / nepszava.hu