Hiába javítják a tetőt, negyven éve beáznak a miskolci panelházban

2016.07.21 14:51

Tehetetlennek érzi magát Odeba István és felesége. Több mint negyven éve élnek Diósgyőrben egy tizedik emeleti lakásban, és szinte azóta szenvednek, amikor csak esőssé válik az időjárás.

Odeba István mutatja, honnan jött szombaton a víz

Odeba István mutatja, honnan jött szombaton a víz

fotó: Ádám János

Egy-egy kiadósabb záport a lakásukban is – szó szerint – a bőrükön éreznek, a tető ugyanis odaköltözésük óta folyamatosan beázik. Számtalanszor javították meg a szakemberek az évtizedek alatt, hiába. Semmiféle módszer, semmiféle praktika nem segít, a tető erősen ellenáll, továbbra is átengedi magán az égi áldást.

Így volt ez most is az igencsak esős múlt hétvégén, ekkor keresett meg bennünket az idős házaspár lánya, Judit.

beazas-02-aj

Nyugalmat szeretnének

– Nem akarunk mi senkit vádolni, a szüleim kisnyugdíjasok, pénzük sem lenne a hosszú pereskedésre. Csak nyugalmat szeretnének. Édesanyám rettenetes idegállapotban van, mert kénytelen tűrni a beázást most is. Én pedig félek, hogy egyszer elcsúsznak a vizes padlón, mindketten közel járnak a nyolcvanhoz, egyiküknek sem hiányzik egy combnyaktörés. Mi csak annyit szeretnénk, ha a 43 éve fizetett felújítás-karbantartási díj után leszigetelnék végre tisztességesen a tetőt.

beazas-07-aj

Felkerestük Odebáékat. A férj mutatja a falat: igen, mi is láthatjuk, nedves, foltos, mállik a tapéta. Nem fogják megúszni most sem a festést.

– Képzelje el a szombati nagy esőzést, lavórokat, rongyokat kellett kiraknunk az előszobába, úgy folyt a lakásba a víz – számol be a történtekről a feleség. A szomszédasszony át is jött, lefotózta, és feltette az internetre. Tiszta víz volt itt minden.

Odeba Istvánné elővesz egy kockás füzetet: az elmúlt öt évben nyilvántartást is vezet, hogy mikor esett, mikor áztak, és mikor voltak javítani a tetőt a szakemberek.

– A kezdetekre is tisztán emlékszem – mondja. – 1973 áprilisában költöztünk ide, rá egy hétre áztunk be először. Akkor is jöttek javítani, de azóta csak romlott a helyzet.

beazas-03-aj

Kockás füzetben

Az említett kockás füzetben 2011 októberi az első dátum, utána több oldalnyira rúgnak a bejegyzések. A szakemberek rendre jönnek, Odebáék rendre bizakodnak, hogy végre sikerült megoldani a problémát. Hiába.

– Legutóbb 2015. július 28-án csinálták meg – pillant az asszony a füzetbe. – Még garanciális a javítás. Mondjuk, augusztus 3-án már áztunk. A lakásszövetkezet elnöke még az előző évben azt ígérte, hogy hőkamerával vizsgálják majd át a tetőt, hogy rájöjjenek, mi lehet a gond.

– Ezt ígérte tavaly, mostanában azonban nem tudom elérni az elnök asszonyt. Illetve a múltkoriban azt mondta, mégsem tudják megcsinálni, mert túl sokba kerülne – mondja Odeba Istvánné.

 

Havi tíz a közös költség

Odebáékat kérdeztük, hányszor javították már a tetőt, nem tudtak pontos számot mondani: számtalanszor.

Jelenleg egyébként közel 10 ezer forintot fizetnek havonta közös költségként.

Kérdeztük, tudnak-e másokról is a környéken, akiknek hasonló problémájuk van, rázzák a fejüket, a házban biztosan nem, a szomszédok sem panaszkodnak.

Próbáltuk elérni a Váralja lakásszövetkezet elnökét, nem jártunk sikerrel, természetesen véleményére továbbra is kíváncsiak vagyunk.

Hajdu Mariann
boon.hu