Hiába jön az emelt nyugdíj júliusban, zűrös ősz előtt állnak a szépkorúak

2022.07.02 09:48

Nem sok jót tartogatott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) inflációs előrejelzése a szépkorúak számára. Szakértők szerint a 8,9 százalékkal emelt nyugdíjat, - amit egy hónapos késéssel folyósít az állam - állva hagyta a vágtató infláció.

 
A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön tette közzé legfrissebb inflációs jelentését. Bár a GDP-előrejelzés kedvező a nyugdíjasok számára, hiszen ez alapján novemberben nyugdíjprémiumra lehet számítani, ám az infláció várható mértékére talán mégis nagyobb fókusz helyeződik most.
 
Már az se sejtetett jót, hogy az Orbán-kormány júniusra belengetett nyugdíjkorrekciója egy hónapot csúszott és igy júliusban kapják meg az emelt ellátást az arra jogosultak, de az MNB inflációs előrejelzése a nyugdíjasok számára következő hónapokra a feketelevest jelentheti.
 
Mint ismert, a nyugdíjakat év elején 5 százalékkal emelték, majd erre júliusban jön még 3,9 százalékos korrekció, amivel 8,9 százalékos emelésnél fognak járni az ellátások. Ami az előrejelzések ismeretében igencsak kevés lesz. De mit jelent ez a számok nyelvén?
 
Noha a tervezett pénzromlást korábban 9 százalékban határozta meg a kormány, a nyugdíjasok fogyasztói kosara alapján pedig ez 8,7 százalék, a jegybanki várakozás szerint viszont jóval efelett, 11-12,6 százalék között lesz 2022 végére az áremelkedés mértéke.
 
blikk.hu