Hiába remél könnyű nyugdíjas éveket, úgyis is dolgozni fog!

2016.07.16 11:01

A magyarok tudnak a legnehezebben megszabadulni a munkától a nyugdíjba vonulást követően – derül ki az Egyesül Államok Népszámlálási Hivatalának 2015-ös jelentéséből. A 12 ország adatait bemutató jelentés szerint Magyarországon a dolgozók 45 százaléka a nyugdíjba lépéskor azonnal felhagyna a mindennapi pénzkereséssel, ennek ellenére a hazai nyugdíjasok közel kétharmada nem tudta ezt megtenni.

A legjobb helyzetben a francia és a spanyol nyugdíjasok vannak, náluk a megkérdezettek 74, illetve 68 százaléka válaszolta, hogy nyugdíjas éveiben még részmunkaidős állásokat sem kellett vállalnia, rögtön élvezhette a jól megérdemelt pihenést.

Érdekes eredmény, hogy Magyarország az egyetlen, ahol a pihenést tervező aktív lakosságnál kevesebb nyugdíjas tudta biztosítani magának a munkától mentes megélhetést.

nyugdij

Sok munkavállalónak a nyugdíjazás a teljes munkaidős elfoglaltság helyett részmunkaidős foglalkoztatást jelenthet. Másoknak egy más szerepkörben való helytállást, vagy a meglévő munkájuk folytatását. A nyugdíjazás hagyományos értelmezése, miszerint valaki egyik napról a másikra abbahagyja a munkát, hamarosan idejétmúlt fogalommá válik – állítja az Aegon tanulmánya is.

„Az OTP Öngondoskodási Index eredményei alapján azt látjuk, hogy a magyarok 70 százaléka esetében nem biztos, hogy az állami nyugdíj elegendő lesz a kívánt életszínvonal biztosításához nyugdíjas korban. A hazai kutatási adataink szintén alátámasztják, hogy a magyarok munkával tervezik kiegészíteni az állami nyugdíjukat, a megkérdezettek fele válaszolta ezt a kérdésünkre. Mi évek óta azt javasoljuk, hogy kezdjék minél korábban, akár a húszas éveikben az öngondoskodást, hiszen az évek során havi néhány ezer forintos befektetésekkel is megteremthetik maguknak az időskori anyagi biztonságot. Fontos látniuk, hogy az élethosszig tartó munka több szempontból is káros, és egy kis odafigyeléssel nem szükséges lemondaniuk életük leghosszabb szabadságáról” – mondja Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója.

piacesprofit.hu