Hiába robogtunk, egész Európát nem előztük meg

2018.11.14 18:00

Meglepően jó lett a magyar gazdaság harmadik negyedéves teljesítménye, ám voltak akik még nálunk is jobban szárnyaltak.

 

A magyar gazdaság a harmadik negyedévben a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 5 százalékkal növekedett előző év azonos időszakához képest, ami némileg jobb lett a várakozásoknál. Európában azonban ez csak kiemelkedő eredmény lett, nem a legjobb.
 
Éves bázison a lett és lengyel gazdasági is jobban teljesített a magyarnál. Az élen Lengyelország áll 5,7, mögötte pedig Lettország 5,5 százalékos bővüléssel. A dobogó harmadik fokát foglalta el Magyarország az Eurostat adatai szerint. A legnagyobb bővülések egyébként a régiónkhoz köthetőek Európán belül. A szlovákok 4,5, a románok 4,1 százalékkal növekedtek, a cseh gazdaság pedig ennél szerényebb, 2,3 százalékos bővülést tudott felmutatni. Az EU átlaga 1,9 százalék lett a harmadik negyedévben.
 
 
Negyedéves bázison is hasonló eredmény született. A magyar gazdaság 1,2 százalékos növekedése a negyedik legmagasabb lett. Az élre ebből a szempontból Románia került 1,9 százalékkal. Mögötte a lettek 1,8 és a lengyelek 1,7 százalékkal.
 
A német gazdaság negyedéves bázison 0,2 százalékos csökkenést szenvedett el, aminél rosszabb eredményt csak a litvánok regisztráltak, 0,4 százalékos zsugorodást közölt esetükben az uniós statisztikai hivatal.
 
mfor.hu