Hidegvérrel lépett át az áldozatokon a Teréz körúti zacskós alak

2016.09.26 14:48

Újabb részleteket tudtunk meg a szombati robbantás körülményeiről. Kiderült: a robbantó olyan alapossággal megtervezte a támadást, ami arra utal, hogy a helyszínt és a használt robbanóanyagot, illetve -szerkezetet nagyon jól ismerte. Értesüléseink szerint a jelek arra utalnak, hogy ezt a robbanást milliméter pontossággal erre a helyszínre szabták.

Hidegvérrel lépett át az áldozatokon a Teréz körúti zacskós alak

Nagyon tudatos lehetett a helyszín kiválasztása, illetve a robbanószerkezett megtervezése is - ezt erősítik azok az újabb információk, amelyek a hvg.hu tudomására jutottak a szombat éjjel történt Teréz körúti robbantásról. Vasárnap már megírtuk, hogy egy zacskós alakot keres a rendőrség, aki a robbantás helyszínén, az üresen álló üzlethelyiség előtt várta be a szokásos útvonalukon haladó rendőröket. Az újabb részletek közül van, amelyik a korábban általunk megismert információkat is felülírja.

Tömegek haladtak el a bomba mellett

Úgy tudjuk, a rendőrök elleni támadással összefüggésbe hozható gyanús alak már a robbantás előtt 20-30 perccel megjelent a helyszínen. A felújítás alatt álló üzlethelyiség bejáratánál lerakott egy táskát, majd a mellette lévő kis beállóban várakozott. Értesülésünk szerint a robbanás előtt még fél perccel is járókelők tucatjai haladtak el a bomba és a várakozó alak előtt, sőt volt, aki közvetlenül a rendőrök előtt sétált. Értesüléseink szerint mindeközben a gyanús figura egy zacskóval a kezében várakozott, így mindannyiukat láthatta, és persze fordítva, őt is láthatták.

Képmagyarázat: a) a robbanás helye b) a robbanás sugara c) a szatyros alak búvóhelye

Akkor is pár méterre a lerakott, bombát rejtő táskától állt, amikor a járőrpáros elhaladt előtte, ő szemmel tartotta őket. Az alak ezután mélyen visszahúzódott a beállóba, a zacskójába nyúlt, pár pillanattal később pedig bekövetkezik a robbanás. (Vagyis pontosításra szorul az a vasárnapi értesülésünk, amely szerint az illető a rendőrök után dobott valamit. Ami bizonyos, hogy a zacskójába nyúlt.) Az alak detonáció után egyszerűen kilépett a beugróból, majd lassan, nyugodtan, a robbantás következményeit és főleg a sebesült rendőröket szemügyre véve távozott a Király utca irányába. (Ez új részlet ahhoz az előző információhoz képest, amely szerint a gyanús személy átkelt a Nagykörúton.) A tegnap közzétett hangfelvételek szerint a rendőr a robbantás után nem sokkal hívhatta a segítséget rádión keresztül.

A közelben lévők közvetlenül a robbanás után elmenekültek a helyszínről, ám hamarosan egyre több nézelődő jelent meg, sokan kamerázni, fotózni kezdtek a telefonjukkal. Az első rendőrök már három perccel a robbanás után a helyszínen voltak, a mentőautó pedig hat perccel a detonáció után érkezett ki. A nézelődőket azután nagyon gyorsan kiterelték a területről.

Célzott támadás lehetett

A tudomásunkra jutott információkból kirajzolódik, hogy a tettes valószínűleg nagyon jól ismerte a támadás helyszínét. A robbantás ugyanis csak egy nagyon szűk területre vetítve lehetett gyilkos hatékonyságú. Az üzlethelyiség bejárójának falai eleve megakadályozták, hogy a szögek és a robbanás ereje az utca nagyobb területén pusztítsanak, ehhez pedig még hozzá jön, hogy a bejárattal szemben egy nyilvános vécé lejárata áll, téglalap alakban, ami valamelyest védte az úttestet is. Ráadásul a robbanás helyszíne előtt több autó is parkolt (később az egyikbe fúródva találták meg az egyik szöget), így egy jóformán elkerített utcarészről van szó, egyfajta "katlanról", amelyben a robbanószerkezet pusztított, ám, amelyen kívül minimális volt a hatás.

Ennek tudható be, hogy a járókelő, aki éppen a rendőrök előtt haladt el, és alig hagyta el a “katlant”, amikor a robbanás történt, valószínűleg még könnyebben sem sérült meg.

Hidegvérrel lépett át rajtuk

A robbantást követően az addig a beugróban álló alak látszólag rémisztő nyugalommal és megfontoltsággal, lassan indult el, a rendőröket figyelte és úgy lépett át rajtuk, mintha mi sem történt volna. Amennyiben ő hozta működésbe a szerkezetet, egészen biztosan nem először tapasztalta milyen átélni ilyen közelségből egy robbanást, hiszen alig pár méter és egy bérház beugró falai választották el az üzlet bejáratától, ahol a bomba volt. Ahhoz is rendkívüli hozzáértés (vagy vakszerencse) kellett, hogy a robbanóanyagot pontosan úgy adagolja, hogy a szombati robbanás se nagyobb, se kisebb ne legyen, pontosan ezen a területen pusztítson, és azokat sebesítse (vagy akár ölje) meg, akik a célpontok voltak.

Ennek fényében egyáltalán nem tűnik túlzásnak Papp Károly országos rendőrfőkapityán kijelentése a járőrökről: "Ki akarták végezni őket".

Információink a robbantás körülményeit jól ismerő forrásból származnak, de tudomásunk szerint a rendőrség számára új információt nem tartalmaznak.

hvg.hu