Hidvéghi elutasította a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos EP-bírálatokat

2019.11.06 19:49

A képviselő nem ért egyet azzal a bizottsággal, amelynek az alelnöke szeretne lenni.

Hidvéghi elutasította a magyar sajtószabadsággal kapcsolatos EP-bírálatokat

Hidvéghi Balázs

 

Az Európai Parlament állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottságában (LIBE) meghallgatást tartottak a média- és a szólásszabadság állásáról. A brüsszeli ülésen Erdélyi Péter, a 444.hu munkatársa kijelentette, hogy Magyarországon az utóbbi években rendkívül beszűkült a független sajtó mozgástere, és az újságírókat bizonyos esetekben a szó szoros értelmében is fenyegetik, ráadásul a hatóságok részéről is előfordulnak megfélemlítési kísérletek.
 
Felszólalásában Hidvéghi Balázs elismerte, hogy a szabad média kulcsfontosságú eleme a demokráciának, azonban aláhúzta, hogy Magyarországon szabadabb és élénkebb a közbeszéd, mint sok más európai országban. 
 
A fideszes európai parlamenti képviselő a magyar helyzetről szóló beszámolókat rendkívül egyoldalúnak és manipulatívnak minősítette "még a LIBE sztenderdjeihez képest is", és elutasította azokat. 
 
Lehet valaki politikai aktivista, de akkor ne nevezze magát objektív újságírónak!" 
 
– jelentette ki Hidvéghi.
 
A képviselő szavai azért is pikánsak, mert Hidvéghit már többször is jelölni akarta az Európai Néppárt a LIBE alelnöki posztjára, de az erről szól szavazást már három alkalommal is eltolták.
 
hvg.hu