Hihetetlen: ennyi üti egy szlovák nyugdíjas markát

2016.08.25 19:44

Bár Európán belül nem mondható magasnak a szlovákiai átlagnyugdíj, még így is jóval felülmúlja az átlagos magyar ellátást. A szomszédban havonta átlagosan csaknem 129 ezer forintot visz a postás, míg hazánkban 109 ezer forintot. Ráadásul Szlovákiában sokan kapnak "karácsonyi nyugdíjat" is.

Képtalálat a következőre: „szlovák nyugdíjas”

A magyar nyugdíjrendszer fenntarthatósága már régóta központi téma, ráadásul napjainkban sok nyugdíjas él a létminimum alatt hazánkban. Ezért most annak jártunk utána, hogy vajon a szomszédunkban lévő Szlovákiában jobban élnek-e a nyugdíjasok? Mekkora ott az átlagnyugdíj? Hány évesen lehet náluk abbahagyni a munkát?

Mennyit kapnak a Szlovák nyugdíjasok?

Magyarországon jelenleg 2 milliónál is többen kapnak nyugdíjat, míg Szlovákiában ugyanez a szám körülbelül 1 millióra rúg - írja a parameter.sk, szlovákiai magyar hírportál. Vagyis az egész lakossághoz viszonyítva a szomszédban kicsit kevesebb nyugdíjas él, hiszen 5,4 millió főre becsülik Szlovákia lakosságát, míg hazánkban már 10 milliónál is kevesebben élnek.

A Szlovák nyugdíjasok átszámolva havonta átlagosan 128 960 forintot kapnak, a magyar átlagnyugdíj pedig 109 561 forintra tehető.
Vagyis a különbség a két ország között majdnem 20 ezer forintra rúg.

A különbséget azonban tovább növeli az, hogy Magyarországon a nyugdíjasok évente csak 12 alkalommal kapnak ellátást, míg a szomszédban karácsonykor extra pénz járt a nyugdíjasoknak. Egészen pontosan az kaphat pluszpénzt, akinek a nyugdíjának az összege nem éri el a mindenkori átlagfizetés 60 százalékát.
A karácsony előtt érkező nyugdíj maximális összege 2015-ben pedig 100 euró, vagyis csaknem 31 ezer forint volt.

Míg a szlovákiai nyugdíjasok pluszpénzt kaphatnak karácsonykor, addig nálunk már évekkel korábban eltörölték a 13. havi nyugdíjat. Az idősebbeket pedig azzal támogatják az év utolsó hónapjában, hogy a szokásosnál jóval korábban: tizenkettedike helyett, már december másodikán megérkezi a nyugdíj a magyar háztartásokhoz. Ennek ellenére januárban nem jön hamarabb az ellátás, ezért ilyenkor a pénzt sokkal jobban be kell osztani.

 

Hol mehetünk hamarabb nyugdíjba?

Magyarországon 2010-ben emelték a nyugdíjkorhatárt 65 évre, ez azonban már csak az 1957 után szültetettekre vonatkozik. Ezzel szemben Szlovákiában jelenleg a nyugdíjkorhatár 62 év, ami európai viszonylatban is nagyon alacsonyak számít.

Az öregedő társadalom problémája azonban ezt az európai országot sem kerüli el, ezért 2017-től folyamatosan elkezdik emelni a nyugdíjkorhatárt, ami azt jelenti, hogy 2023-ban már 63, 2029-ben pedig már a 64 évesen mehetnek nyugdíjba az idősek Szlovákiában. De ugyanebből az okból kifolyólag hazánkban is felmerült már a nyugdíjkorhatár emelésének kérdése.

 

Valóban ennyivel jobb a helyzet külföldön?

Bár a fenti adatokat összehasonlítva úgy tűnik, hogy jobban élnek a szlovák nyugdíjasok, de azt azért fontos kiemelni, hogy ezzel az átlagnyugdíjjal még ők sem tartoznak Európa éllovasai közé. Elég csak a másik szomszédunkban átnézni: Ausztriában ugyanis csak a nyugdíjminimum összege több mint a kétszerese a szlovák és persze ezzel együtt a magyar átlagnyugdíjnak.

Ráadásul korábban a bevásárlóturizmus kapcsán foglalkoztunk azzal, hogy hol lehet olcsóbban bevásárolni, itthon vagy Szlovákiában. Az alapvető élelmiszerek árának összehasonlításakor pedig azt tapasztaltunk, hogy egy-két kivételtől eltekintve Magyarországon kedvezőbb áron lehet vásárolni.

Mindehhez azt is érdemes hozzátenni, hogy az élelmiszerek általában a legnagyobb részét teszik ki egy átlagos nyugdíjas fogyasztói kosárnak - egy tavalyi felmérés szerint a magyar nyugdíjasok jövedelmük 27,7 százalékát költik a mindennapi élelmiszerekre, ennél többet pedig csak a lakásfenntartásra fordítanak.

penzcentrum.hu