Hihetetlen, már 3000 forint felett is van koktélparadicsom

2022.01.15 11:28

A Földművelésügyi Minisztérium volt államtitkára vette észre, hogy a csillagos égig emelkedett egyes helyeken a koktélparadicsom ára. Raskó György végül 3500 forintos kiló áron vásárolt.

Az ínyencek kedvence tavaly még 1500 forint körüli áron volt kapható. Valószínűleg ez az áremelkedés tehát bevonul a rekordok könyvébe.
 
Érdemes a mai világban jobban körülnézni
 
 Fotó: Pixabay
 
A volt politikus egy kicsit pórul is járt, mert először egy boltba ment be, de ott sokallta a 3200 forintos árat, ezért az őstermelői piacon próbálkozott, ahol viszont nem voltak kitéve a tarifák. Azt gondolta, ott drágább nem lehet, mint a boltban. Tévedett. Számlát sem kapott, de legalább 3500 forintos kiló áron vásárolt. Ennek kapcsán előbújt belőle a közgazdász.
 
A szupermarketben sokalltam az árat (3199 Ft/kg), ami tartalmazta a 27 százalék áfát, azaz nettó ára 2520 Ft. A szupermarket befizeti az áfát a költségvetésbe (679 Ft), az őstermelő meg nem fizet be egy fillért sem, mivel tevékenysége gyakorlatilag adó- és járulékmentes. Esetében az állam elesik 740 Ft áfától, ez mind ott marad az őstermelő zsebében. No, nem őket akarom bántani, csak szemléltetni, hogy miért lenne jó lépés a zöldség és gyümölcs áfaszintjét 27-ről 5 százalékra csökkenteni. 5 százalékos áfa mellett a szupermarket csak 126 Ft áfát fizetne be, a fogyasztói ár 2646 Ft-ra csökkenne. Ebben az esetben az őstermelők is kénytelenek lennének a bolti árakhoz igazodni, mert 2640 Ft és 3500 Ft között már túl nagy lenne a különbség.
 
Az eset kapcsán a Piac és Profit munkatársai iskörül néztek és találtak egy boltot ahol 2200 forint a koktélparadicsom kilója. Biztos, nem ugyanaz a fajta és minőség, mindazonáltal mostanában érdemes odafigyelni hol vesszük meg ezt a terméket.
 
piacesprofit.hu