Hinni a gyógyulásban – világhírű magyar orvosok találkozója Miskolctapolcán

2016.02.26 18:35

A hit és a gyógyulás kapcsolata, a pozitív gondolkodás fontossága állt a középpontjában annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amit világhírű magyar orvosok részvételével tartottak csütörtökön Miskolctapolcán. Dr. Papp Lajos szívsebész szerint részesei vagyunk az Istennek.

hinni_a_gyogyulasban_avalon_160225_ja_8.jpg

fotó: Juhász Ákos

Létezik-e csodálatos gyógyulás? Van-e szerepe a hitnek, vagy Istennek a gyógyulásban és a gyógyításban? Gyógyítás vagy spirituális megközelítés? – mások mellett ezekre a kérdésekre keresték a választ a kerekasztal-beszélgetés résztvevői. Ki ne ismerné a történeteket a csodálatos gyógyulásokról, a csodaszámba menő visszatérésekről, az orvosok által menthetetlennek hitt betegekről? Ma már egyre kevesebben vitatják, hogy a hit csodákra képes. Hogyan látja mindezt három tapasztalt orvos, akik naponta néznek szembe a halállal, és nyújtanak segítő kezet a reménykedőknek?

Február utolsó csütörtökjén három egyedi stílusú és gondolkodásmódú, világhírű magyar orvos részvételével, dogmákat feszegető találkozóra várták az érdeklődőket Miskolctapolcán, az Avalon Parkban. Az esemény szervezője az Érthetően az Egészségért Alapítvány volt.

    „Mindenki lehet segítő, gyógyító” – vallja dr. Csókay András. Az idegsebész úgy fogalmazott, az, hogy van szabad akaratunk, vannak gondolataink, annak az agyunk csak a közvetítője. Az, hogy tudunk szeretni és megbocsátani, az nem fizikai alkotórészek, folyamatok „terméke”, hanem a léleké.

– Ezt a lelket kapjuk meg a Teremtőtől, a fogantatás pillanatában pedig kapunk rá egy „hordozórakétát”, ami kit meddig visz, aztán leválik róla, de az űrhajó megy tovább, oda, ahonnan jött: Istenhez – fogalmazott.

hinni_a_gyogyulasban_avalon_160225_ja_5.jpg

Bennünk van a lelki mélység – folytatta Csókay András –, csak fel kell ismernünk. Minden ima, minden lelki élet erről szól; ha felismerjük ezt a bennünk lévő mély valóságot, akkor lehet megtapasztalásunk arról, ahonnan jöttünk, és ahová megyünk.

    „A gyerek benne él, és mi, felnőttek is élhetünk a bennünk lévő Isten országában” – emelte ki az idegsebész, hozzátéve, a nagy kérdés az, hogy meg tudjuk-e találni ezt a kincset.

Dr. Darnói Tibor holisztikus orvos szerint is ott van bennünk az isteni szikra. A megszületés-feltámadás vonatkozásában elmondta, fontos azt látnunk, hogy nem csupán a fizikai test az, amivel azonosítani kell magunkat. Véleménye szerint az emberiség nagyon az anyagi világba süllyedt, pedig az ember egy szellemi és természeti lény – hogy milyen szinten elégítjük ki az ezekből eredő szükségleteinket, ott a szakember véleménye szerint komoly hiányosságok mutatkozhatnak.

    – Pedig ezek nagyon fontosak, hiszen így például az élet és a halál kérdéséhez is egészen máshogy állunk hozzá. Aki önmagát a fizikai testével azonosítja, annak rendkívül aggasztó gondolat lehet az elmúlás – mondta, felidézve egy bölcseletet az elmúlásról: „Istenlétünk álruhás útjáról visszatérés Istenlétünk ragyogó meztelenségébe”.

hinni_a_gyogyulasban_avalon_160225_ja_1.jpg

„Minden ember hihet magában – ez gyógyulásunk legfőbb titka… Meggyógyítani csak azt az embert lehet, aki maga is meg akar gyógyulni” – dr. Papp Lajos szívsebész szerint minden született emberben ott van az isteni szikra. Isten van bennünk, részesei vagyunk az Istennek.

    – Hogy képzelhető el a halhatatlanság? Bár mind a hárman máshogy közelítünk talán a kérdéshez, de mindannyiunknál a központ: Isten – fűzte hozzá a szívsebész.

A világhírű magyar orvosokról készült hosszabb összeállítást március 14-én este fél 8-tól tekinthetik meg a Miskolc Televízió nézői.

minap.hu