Hivatalosan is véget ér ma a kétharmad

2015.03.16 08:38

Az Országgyűlésben ma teheti le képviselői esküjét a veszprémi időközi parlamenti választáson mandátumot szerző Kész Zoltán. A képviselők az ülésnap végén a kedden elfogadni tervezett előterjesztéseket vitathatják meg, így egyebek mellett még utoljára napirendre kerülhet a kormány által 2016-re tervezett „kis népszámlálás” javaslata is.

A Ház ülése 13 órakor, a közelmúltban elhunyt Takács Gyula volt MDF-es országgyűlési képviselőre való emlékezéssel indul. Kész Zoltán a napirend előtti felszólalásokat követően teheti le esküjét. A politikus függetlenként, de baloldali pártok és civil szervezetek támogatásával szerezte meg a korábban Navracsics Tibor által betöltött helyet – a fideszes politikus európai biztosi tisztsége miatt mondott le egyéni képviselői mandátumáról. Ismert, hogy már március elején is „elbukott” a kétharmad, mikor Kósa Lajosnak nem sikerült megfelelő gombot nyomnia.

Új munkarend
A márciustól alkalmazott új munkarendnek megfelelőn a képviselők ma két órán keresztül interpellálhatják a kormányt. A parlament honlapján elérhető információk alapján a fideszes Simon Róbert a végrehajtási rendszer megújításáról, a szocialista Varga László a dolgozói szegénység és nyomor elleni fellépésről, a jobbikos Z. Kárpát Dániel a bankok átvilágításáról, az LMP frakcióvezetője, Schiffer András pedig a magyar vonatkozású moszkvai állambiztonsági iratok nyilvánosságáról kérdezheti a kabinetet.

A házelnök előzetes napirendi javaslata szerint az azonnali kérdések és válaszok óráját követően a kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági összegző módosító javaslatainak tárgyalásával zárulhat az ülésnap. A képviselők így egyebek mellett ekkor mondhatják el utoljára véleményüket a 2016 októberére tervezett „kis népszámlálás” kiírásáról, valamint a vasárnapi zárva tartást érintő legutóbbi módosítási javaslatokról is.

mti.hu; mno.hu