Hízhatunk az édesítőszerektől?
Túl vagyunk a finom vasárnapi ebéden, ami valószínűleg ebben a hőségben megterhelte szervezetünket és egy kávé elkortyolgatásán meditálunk. Aztán lefőzzük és néhány szem cukorpótlóval édesítjük -mondván- legalább a cukor ne hizlaljon. Aztán itt van a tudományos kutatásokkal alátámasztott hír!
Egereken és embereken végzett tanulmányok szerint az édesítőszerek valójában fokozzák az étvágyat, ezért a hatásukra többet eszünk. Ausztrál kutatók most a jelenség élettani hátterét is megfejtették.
Stimulálják az agy étvágyat szabályozó központját
Állatkísérletekben és embereken végzett tanulmányokban már korábban megfigyelték, hogy a mesterséges édesítőszerek hatására éhesebbnek érezzük magunkat, és végső soron többet eszünk.
A Sydney-i Egyetem kutatói most a rangos Cell Metabolism című folyóiratban magyarázzák el, mi is ennek a jelenségnek az élettani háttere.
Sokan a felesleges kalóriák elkerülésében bízva használnak édesítőszereket
Forrás: Dreamstime
Az ausztrál tudósok megfigyelései szerint a mesterséges édesítőszerek az agy étvágyat szabályozó központjának működését befolyásolják, és megváltoztatják az ízérzékelésünket. Munkájuk kapcsán egy eddig ismeretlen agyi szabályozó rendszerre derítettek fényt, amely a táplálék édes ízét és energiatartalmát értékeli, és az ebből származó információt összegzi.
Hízókúrába kezdett muslicák
„Miután állatainkat hosszabb ideig olyan étrenden tartottuk, amely a szukralóz nevű mesterséges édesítőszert tartalmazta, megfigyeltük, hogy elkezdtek jóval többet enni" – számol be tapasztalataikról a kutatást vezető Greg Neely. – „A hatás módszeres vizsgálata során azt találtuk, hogy az agy ún. jutalmazó központjai az édes íz érzetét integrálják a táplálék energiatartalmával. Ha az édes ízérzet és az energiatartalom egyenlege huzamosabb ideig felborul, az agy újrakalibrálja a mérleget, és növeli a teljes elfogyasztott kalóriamennyiséget.
Ecetmuslica (Drsophila sp.)
Forrás: Wikimedia Commons
A kutatók a laboratóriumok egyik kedvenc élőlényével, az ecetmuslicával (Drosophila) dolgoztak. Azok a muslicák, amelyeket több mint öt napig mesterséges édesítőt tartalmazó táplálékkal etettek, 30 százalékkal több kalóriát fogyasztottak, mint azok, amelyek valódi cukorral édesített táplálékot kaptak.
„Amikor megvizsgáltuk, miért esznek többet a muslicák, amikor pedig már elegendő kalóriát vittek be, arra jutottunk, hogy ennek a mesterséges édesítőszernek a tartós fogyasztása megnöveli a tápértékkel bíró valódi cukor édes ízérzetét, ezért megnöveli az állatok késztetését a táplálkozásra" – magyarázza Neely.
Sokan a fogyás reményében fogyasztják
A megfigyelés nagy jelentőséggel bírhat az emberre nézve is, hiszen százmilliók fogyasztanak mesterséges édesítőket világszerte a fogyás reményében, sőt, egyesek orvosi javallatra használják őket a kilók leküzdésére.
Ám egyelőre nagyon keveset tudunk arról, pontosan milyen hatást gyakorolnak ezek a szerek az agy ízérző és étvágyat szabályozó központjaira. Úgy tűnik, a legyekben legalábbis létezik egy komplex idegi hálózat, amely oly módon válaszol a mesterséges édesítőszerekre, hogy azt üzeni az állatnak: nem fogyasztott elegendő kalóriát.
Úgy tűnik, hogy az édesítőszerek éppen a fordított hatást érik el, legalább is a muslicáknál és az egereknél
Forrás: Dreamstime
A kutatók megfigyelték, hogy a mesterséges édesítők hatására az állatok hiperaktív viselkedést mutattak, továbbá álmatlanná váltak, és az alvásuk minősége is romlott.
Ezek a tünetek hasonlítanak a koplalásra és enyhe fokú éhezésre adott reakcióhoz, és korábban már embereken is megfigyelték ezeket. Mivel a tudósok maguk is szerették volna tisztázni, vajon az eredményeik átvihetők-e a muslicáról az emberre, a hozzánk jóval közelebb álló egereken is ellenőrizték az édesítőszerek hatását.
Egyre valószínűbb, hogy az édesítőszereknek rendszeres használat esetén inkább étvágynövelő hatásuk van
Forrás: Dreamstime
A legyekhez hasonlóan a szukralózt hét napig fogyasztó egércsoport táplálékbevitele jelentősen fokozódott, és a folyamatban részt vevő idegi szabályozó útvonal is megfelelt annak, amit a rovarokban azonosítottak.
Korántsem közömbösek a „cukormentes" élelmiszerek
Az egérkísérleteket irányító Herbert Herzog, a sydney-i Garvan Institute of Medical Research professzora ekként összegezte Neelyvel közös cikkük lényegét: „Megállapításaink további bizonyítékot szolgáltatnak arra nézve, hogy a feldolgozott élelmiszerek úgymond 'cukormentes' változatai koránt sem olyan közömbösek a szervezetre nézve, mint azt korábban véltük. A mesterséges édesítőszerek hatására az állatok másképpen érzékelik táplálékuk édes ízét, és az édes ízérzet és az alacsony energiatartalom közti ellentmondás hatására fokozzák kalóriabevitelüket."
origo.hu