Hogyan jön ki a lottónyeremény? - Lottómatek

2019.09.15 19:42

Mindegyik lottójátéknál mások a százalékok. Az ötösnél a nyereményekre szánt teljes összeg 34 százaléka megy a telitaláltosoknak, a hatosnál pedig a 47 százaléka. Lottómatek.

Fotó: napi.hu
 
Szombaton nem volt telitalálatos az ötöslottón, így a jövő héten már 1 milliárd 358 forintra pályázhatnak a játékosok. A hatoslottó mai sorsolása sem volt telitalálatos Így a 38. héten 934 millió forintért izgulhatnak a játékosok.
 
Mitől függ?
 
A lottójátékok esetében mindig a főnyeremény összege a legérdekesebb, ám érdemes megnézni, mennyi jut a többi szerencsésnek.
 
A nyeremények teljes összege az ötös-, a hatos- és a skandináv lottónál is ugyanazoktól a paraméterektől függ. Részben attól, hogy hány tippet adtak le a játékosok az adott héten, van-e az előző játékhétről halmozódó nyeremény és hány nyertes van az egyes nyerőosztályokban.
 
Mennyi jut?
 
A nyereményekre kiosztható összeg viszont játékonként más.
 
Az ötöslottó esetében a nyereményekre kiosztható összeg 34 százaléka megy a telitalátosokra. A 4 találatosok 15 százalékot, a 3 találatosok 16 százalékot, a 2 találatosok pedig 35 százalékot kapnak.
 
A hatoslottónál a teljes összeg 47 százaléka jut azoknak, akik valamennyi számot eltalálták. Az 5 és 4 találatosoknak 9-9 százalék jár, a fennmaradó 35 százalék pedig a 3 találatot elérő játékosoké.
 
Az idén 20 éves skandináv lottó esetében a nyereményekre szánt teljes összeg 33 százalékát kapják a 7 találatot elérők. Az 6 és 5 találatra 13-13 százalék jut, a 3 találatosok 41 százalékkal részesednek.
 
 
Csernátony Csaba
napi.hu