Hogyan legyen a "nyugdíjazott'' bécsi villamosból turistalátványosság Miskolcon?

2015.11.10 18:40

A Szinván átívelő híd vagy apartman is lehet a bécsi villamosokból Miskolcon. Több mint 70 értékelhető ötlet érkezett be a piros villamosok turisztikai hasznosítására. A legkreatívabb ötleteket és alkotóikat díjazták is. A legjobbak pénzjutalmat kaptak, de akár meg is vásárolhatják az egyik szerelvényt, hogy megvalósítsák álmaikat.

spg_villamos_palyazat_151110ml_24.jpg

Fotó: Mocsári László

Bereczki Zoltán ötlete 74 pályázó közül bizonyult a legkreatívabbnak. A miskolci építészmérnök a piros villamosokat a Szinván átívelő hidakként képzelte el.

hid-villamos

- A Szinva átszeli a várost, mint egy tengely. Ez adta az ötletet, hogy akkor erre a tengelyre hidakként lehetne felfűzni ezeket a villamosokat, és ahogy az új villamosmegállók is mindegyik városrészben kicsit másak, esetleg ezek a villamoshidak is minden helyen kicsit más funkciót, más megjelenést kaphatnának – nyilatkozta Bereczki Zoltán építész.

A miskolci közlekedési társaság kíváncsi volt a városlakók ötleteire, véleményére ezért hirdette meg az újratervezési pályázatot, amelyre bárki jelentkezhetett ötleteivel.

apartman-villamos

- Aki vállalta a pályaműve megvalósítását, az meg is vásárolhatja ezt a villamost, vagy további projektszponzorokat vonhat be, és kreatív ötletekkel meg is valósíthatja a városszerkezet bármelyik pontján – mondta Singlár Zsolt, az MVKZrt. vezérigazgatója. Van ilyen a pályázatok között, akik vállalták, hogy megvásárolják a villamost és meg is valósítják az ötleteiket – mondta Singlár Zsolt.

A bécsi villamosok 12 éven át szállították az utasokat. Bár idén márciusban kivonták őket a forgalomból, de nem véglegesen. Turisztikai látványosságként újra visszatérhetnek a városba.

 

spg_villamos_palyazat_151110ml_04.jpg

Ezek a villamosok még kiváló állapotban voltak, nem véletlen, hogy a miskolciak megszerették őket és bár csak egy tucat évet szolgálták Miskolcot, mégis a város részévé váltak – mondta Kriza Ákos polgármester.

A pályázatra szeptember végéig lehetett jelentkezni és szakértő zsűri választotta ki a legjobbakat. Az eredményhirdetésen az első díjas mellett Galgóczi Ádám, Koncz Horváth Dániel és Orosz Péter ötlete bizonyult a legkreatívabbnak. Ők pénzjutalmat és oklevelet vehettek át.

minap.hu